Polis i södra Sverige ska öka sina insatser för att få stopp på prostitution i regionen. Arkivbild.
Polis i södra Sverige ska öka sina insatser för att få stopp på prostitution i regionen. Arkivbild. Bild: Laura Rauch/AP/TT

Ökad polisinsats mot sexhandel: "Omfattande"

Polisen i Skåne, Blekinge, Kronoberg och Kalmars län ökar sina insatser mot sex- och människohandel under november månad.
– Det vi vet nu är att efterfrågan är stor på sextjänster och att offren säljs om och om igen, säger Evelina Olsson, presstalesperson vid polisregion Syd, till TT.

ANNONS

Människohandel är enligt polisen den tredje mest lukrativa brottstypen efter handeln med vapen och narkotika.

– Det är ett prioriterat område i polisens arbete. Vi sätter nu fokus på just prostitution och människohandel för att kunna identifiera och förhoppningsvis lagföra kopplare, människohandlare och sexköpare. Vi vill också hjälpa de särskilt utsatta personer som påträffas inom ramen för det här området, säger Evelina Olsson.

– Det handlar om missbrukande personer, exploatering av utsatta och minderåriga och andra extra utsatta.

TT: Har ni sett en ökning av prostitutionen i regionen?

– Det som vi har sett är att prostitutionen i stort sett har försvunnit från gatan och flyttat ut på nätet. Där erbjuds sexuella tjänster över hela landet och vi har kunnat se att antalet unika sexannonser under förra året var 12 000 i Sverige, vilket är omfattande.

ANNONS

Svårt att utreda

Sexhandel förekommer via sexannonser på internet och på massagesalonger i främst större städer, men också på mindre orter, enligt Olsson.

Vilka slags insatser det handlar om vill hon inte gå ut med i förväg.

– Det är både en inriktning mot prostitution och människohandel, men det är också väldigt svårt att utreda eftersom offren inte vill medverka.

TT: Misstänker ni människohandel bakom sexannonserna?

– Vi ska nu se om det kan ligga samma grupperingar bakom annonserna, och det är de som vi vill komma åt – de som systematiskt utnyttjar personer i vinstsyfte.

Sexsajter har ökat kraftigt

En stor del av dagens prostitution sker genom sexköpssajter, ofta kallade eskortsajter, på nätet.

Antalet sajter har ökat kraftigt sedan 2014 – från 10 till 32. Nyligen anmälde ett antal organisationer, som arbetar mot sexhandel och våld mot kvinnor, fyra stora svenska sexköpssidor. På sidorna fanns i augusti 668 annonser med kvinnor som sålde sex i Sverige.

Organisationerna vill att ägarna till sidorna utreds för koppleri, människohandel och penningtvätt – och i förlängningen att sidorna, som organisationerna kallar "digitala bordeller", stängs ned.

– Fanns inte de här forumen så skulle det försvåra ganska rejält för köpare, sade bland annat Mikael Lins, chef för spangruppen på Stockholmspolisens människohandelssektion, till TT i oktober.

ANNONS

Fakta: Så många köper och säljer sex

Knappt 1 av 10 män uppger att de nån gång köpt sex.

Motsvarande siffra för kvinnor är 0,5 procent.

1,5 procent av kvinnorna och 1 procent av männen säger att de någon gång sålt sex.

Det är mycket vanligare att utsatta grupper sålt sex. Bland hbtq-personer är andelen 7 procent. Bland kvinnor i fängelse uppger 24 procent att de sålt sex, och 11 procent att de varit utsatta för människohandel.

Bland unga som vårdats enligt LVU uppgav 13 procent av flickorna och 5 procent av pojkarna att de haft sex mot ersättning. En majoritet hade gjort det mer än en gång.

Ytterligare en stor andel av de som befinner sig i prostitution i Sverige är migranter.

Källa: Jämställdhetsmyndigheten

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS