"Jag får nypa mig i armen emellanåtÖverbefälhavare Micael Bydén
"Jag får nypa mig i armen emellanåtÖverbefälhavare Micael Bydén Bild: Henrik Montgomery/TT

ÖB Micael Bydén: Vi står inför ett avgörande för Sverige

Hans företrädare hade svarta hål, fick spara och dra ner. För Micael Bydén är läget det rakt motsatta. Han kan räkna med rekordbudget för att bygga ut försvaret. Men ÖB varnar: Vi står inför ett avgörande för vårt land.

ANNONS

Politikerna träter om hur många tiotals miljarder som ska anslås ytterligare under nästa försvarsperiod, inte tvärtom. Det har inte undgått någon vid försvarskonferensen i Sälen.

– Jag får nypa mig i armen emellanåt. Det är unikt. Under hela min karriär har det handlat om neddragningar. Det är ett helt nytt läge på grund av utvecklingen i omvärlden. Det finns en insikt om att vi behöver ett starkare svenskt försvar både militärt och civilt, säger Micael Bydén till GP.

Men det är inte enkelt att möta dagens komplexa hot, utveckla en ny organisation och få den att fungera.

– Det är ett avgörande hur vi ska ta nästa steg. Att vi får det nya politiska beslut som vi hoppas på för vår inriktning med de satsningar som det finns en överenskommelse om i försvarsberedningen. Vi har ökat vår förmåga sedan 2016, när vi gick in i 2015 års försvarsbeslut. Det kommer vi att driva så långt vi kan. Men vi behöver kunna fortsätta resan.

ANNONS

Det finns trots allt en bred politisk samsyn om att försvaret ska förstärkas.

– Det är en jättestyrka just nu. Vi ska vidare, men måste få ihop delarna. Jag känner mig redo tillsammans med min personal att ta ansvaret. Det är en utmaning att växa. Det börjar med det mentala, när vi har varit inställda på reduktioner. Vi måste få fart och har inte lika mycket tid på oss längre.

LÄS MER:Hultqvist: Ett amfibieregemente ska förläggas i Göteborg

"Utvecklingen i omvärlden har gått i fel riktning"

ÖB lyfter fram två svårigheter:

– Utvecklingen i omvärlden har under ett antal år gått i fel riktning, med nya typer av konflikter och påverkan. Vi har ryskt agerande, och vi har nu sett en längre konflikt i Mellanöstern som plötsligt eskalerade och blev något annat. Det finns andra aktörer, som terrorister och organiserad brottslighet.

ÖB talar om icke-linjär krigföring.

– Det bygger till exempel på informationsoperationer, påverkanskampanjer och desinformation. Vi måste förstå att vårt samhälle är satt under påverkan. Det finns de som vill in i våra kritiska it-system. Vi måste förstå vad som händer, dra rätt slutsats och vidta rätt åtgärd.

Den andra är att behålla kompetenta och erfarna medarbetare och att attrahera och rekrytera nya i konkurrens på arbetsmarknaden.

– Jag tror att det börjar med information, kanske i skolorna. Vi försöker på alla våra verksamhetsorter med regementets dag, marinens dag eller flygdagar. Men det är fortfarande många unga som inte känner till oss, att vi har många möjligheter att göra skillnad som soldat eller sjöman, officerare eller reservofficerare, eller civilt anställd. Det spelar ingen roll om du är jurist, ekonom, statsvetare eller ingenjör. Vi har jobbet.

ANNONS

En möjlighet att nå ut är via värnplikten där antalet inkallade till grundutbildning kommer att fördubblas till 8000 år 2025.

– Det blir mycket viktigt för oss. Om vi lyckas ha en hög kvalitet i mottagningen och utbildningen av dessa motiverade kvinnor och män, kan visa vilka vi är och vad vi står för, kommer vi att lyckas. Min uppfattning är att många är nyfikna, men inte förstår vad försvarsmakten gör. Det kommer att spridas efter hand, men det är upp till oss.

LÄS MER:Försvaret växer – ny rekryteringsenhet i Göteborg

"Vi verkar på platser där det är förenat med risker"

Samtidigt känner ÖB ett tungt ansvar för personal som utsätter sig för risker i tjänsten. Förra veckan befann sig en grupp om cirka 70 svenska soldater på en amerikansk bas norr om Bagdad när Iran angrep med robotar. Ingen skadades.

– Vi verkar på platser som Mali, Irak och Afghanistan där det är förenat med risker. Men vi utbildar, utrustar och förbereder dem på allra bästa sätt för att klara en uppgift i svåra miljöer. Det har visat sig att vi är duktiga på det. En incident kan alltid hända, precis som här hemma. Vi är oftast förskonade, men vi förlorade en hemvärnsman under en övning så sent som förra året. Vi sätter säkerheten först men det blir en anspänning inte minst för anhöriga. Vi försöker informera dem så mycket vi kan så att de har de allra senaste uppgifterna och åtminstone inte oroar sig i onödan.

ANNONS

LÄS MER:Marinchefen: Västkusten behöver förstärkningar

LÄS MER:Sjö- luft- och markstridskrafter – så försvaras Västsverige

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS