Årets längsta dag – sommarsolståndet är här

Midsommar är runt hörnet men sommarens längsta dag är redan här. Sommarsolståndet, tidpunkten på året då solen står som högst upp på himlen, inträffar i dag klockan 11.13.

ANNONS
|

Årets längsta dag äger rum på jordens norra halvklot då dess rotationsaxel lutar som allra mest mot solen – dagen tar därmed in som mest dagsljus, således blir det årets kortaste natt.

Sedan 1988 har sommarsolståndet inträffat den 21 juni, med undantag år 2020 då det inträffade den 20 juni. Det finns därmed inget exakt datum för årets längsta dag. Anledningen till variationen beror på att kalenderåret är 365 dagar, men ett astronomiskt år är 365,24 dagar vilket gör att solståndet förskjuts med cirka 6 timmar.

Kort efter sommarsolståndet minskar dagslängden som minst, men i september, runt höstdagjämningen får vi fem minuters mindre dagsljus per dygn.

ANNONS

LÄS MER:Upp till 25 grader i midsommar

LÄS MER:Så mycket dyrare blir maten på midsommar

LÄS MER:Gott om jordgubbar till midsommar

Sommarsolståndet 2022

Solen går upp kl 04.11 och går ner kl 22.17

När: 21 juni kl 11.13

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS