Åklagare: Terrordåd mot Sverige avvärjt under påsken

Ett par från Afghanistan misstänks ha planerat ett terrordåd i Stockholms län. Men efter ett tillslag under påskhelgen tror sig nu Säpo och Åklagarmyndigheten ha avvärjt hotet, skriver DN.

ANNONS
|

Mannen och kvinnan greps den 2 april efter att ha anhållits i sin frånvaro kvällen innan. Gripande föregicks av en längre tids arbete, men dagen innan hade något skett som fått Säpo att tro att en attack var nära förestående.

– Insatsen i sig gick lugnt till väga, sa Karl Melin, presschef vid Säpo, till TT.

På måndagen häktades personerna, som är afghanska medborgare, av Stockholms tingsrätt på sannolika skäl misstänkta för stämpling till terroristbrott.

De båda misstänkta förnekar brott.

Per Lindqvist, chefsåklagare vid Riksenheten för säkerhetsmål, uppger för DN att den misstänkta terrorplaneringen ska ha inletts den 2 januari, med målet att slå till i Stockholms län.

ANNONS

Enligt Per Lindqvist har ett stort it-material säkrats under utredningen. Med tillslaget mot paret ska terrorhotet också vara avvärjt.

Enligt häktningsbeslutet i Solna tingsrätt ska åtal vara väckt senast den 19 april. Åklagare Per Lindqvist säger till DN att man lär behöva mer tid än så.

– Det är många förhör som måste hållas och mycket material som ska analyseras, vilket gör att vi säkert måste hålla på fram till sommaren.

GP söker chefsåklagare Per Lindqvist.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS