Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: FRIDA WINTER
Bild: FRIDA WINTER

Joakim Lamotte: "Sverige måste sluta stödja kvinnoförtryck"

Jag minns första gången min dotter insåg att vissa tjejer inte får bada tillsammans med killar. Det var häromåret när vi tittade på ett barnprogram på SVT.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

Inslaget var från Angered i Göteborg och ett syskonpar med invandrarbakgrund skulle göra någon slags aktivitet som gick ut på att bada i en sjö. Det äldre syskonet, en tjej i mellanstadieåldern, som var klädd i slöja och heltäckande kläder fick stå på bryggan medan hennes lillebror glatt hoppade i vattnet med sina killkompisar.

Min dotter tittade på mig och undrade varför tjejen inte badade. Hur förklarar man det för ett barn? Att i vissa länder har inte flickor samma rättigheter som sina bröder. Att det är förbjudet för dem att visa hud eller hår och att deras föräldrar inte tillåter dem att bada eller ha idrottslektioner ihop med pojkar.

”Men den tjejen på tv bor ju i Sverige”, frågade min dotter som aldrig tidigare tänkt tanken att tjejer och killar inte kan leka ihop på samma villkor. För min dotter var det precis så obegripligt som det borde vara för de flesta i ett modernt samhälle, men i SVT-programmet lämnades saken helt oproblematiserad. Tyvärr duckar många svenska beslutsfattare på liknande sätt för problemet.

Det var inte längesedan tongivande svenska feminister med Gudrun Schyman i spetsen klädde sig i slöja i något som kallades hijabuppropet. När vår handelsminister Ann Linde besökte Iran förra året valde hon helt okritiskt att bära slöja, samtidigt som kvinnor i Iran just nu riskerar sina liv när de slåss för rätten att klä sig som de vill. Medan kvinnor i andra länder straffas om de tar av sig slöjan, så går många svenska feminister ut och försvarar en av de starkaste symboler som finns för kvinnoförtryck.

Dessutom börjar allt fler badhus i vårt land delas upp efter kön och häromveckan uppdagades att ännu en svensk skola köpt in burkinis till mellanstadietjejer. För mig är det helt ofattbart att vi i Sverige 2018 på det sättet stödjer hedersförtryck.

Under många år har vi haft en utveckling som gått åt helt fel håll, vilket beror på att alldeles för många personer med inflytande inte vågat tala klarspråk om det ökande hedersförtrycket och adressera problemen. Istället har man pratat lättsamt om kulturkrockar, medan det i själva verket handlar om kvinnoförtryck i dess renaste form.

Det är dags att sätta ner foten nu. Föräldrar som genom hederskultur begränsar sina döttrars liv skall inte få komma undan och strykas medhårs. Sådant beteende måste få kännbara konsekvenser. Den som vill komma till Sverige och leva här skall rätta sig efter värderingar som inte gör skillnad på tjejer och killar. I dagsläget är det tragiskt nog istället Sverige som rättar sig efter kvinnoförtryckande kulturer. Det måste få ett stopp.