Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Fatima Spaho och bordercollien Wimze från Torslanda var två av lagmedlemmarna som kammade hem VM-guldet i Tjeckien. Bild: Privat

Sverige dubbla världsmästare i hundlydnad

Lydiga hundar verkar vi ha gott om i Sverige. Det blev nämligen dubbelt guld under VM i Tjeckien.
– Det vette sjutton när vi var så många svenskar i final senast, säger Fatima Spaho, tävlande i landslaget.

Under slutet av veckan har VM i hundlydnad pågått i Kladno i Tjeckien där Sverige blev världsmästare både individuellt och i lagklassen. Det är det andra lagguldet på kort tid – i november förra året segrade de dessutom i Nordiska mästerskapet.

Världsmästerskapet består av tio olika moment. Bland annat ska hundarna kunna vara stilla medan förarna gömmer sig. Ett annat moment består av apportering. Det berättar Fatima Spaho från Torslanda som tävlar i landslaget tillsammans med sin femåriga bordercollie Wimze.

– Vi var med i VM förra året också när det var i Holland. Då tog laget brons och jag blev bästa svensk. Wimze är en riktig arbetsnarkoman. Han skulle kunna jobba hur mycket som helst, berättar hon.

Det svenska landslaget i hundlydnad består av Karin Fischer Kristiansson, Fatima Spaho, Sarah Karlsson, Maria Brandel, Camilla Kjellström, Maria Danielsson och Michelle Holmlund tillsammans med hundarna Chap, Wimze, Exxi, Oj, Sly, Tigra och Peak.. Bild: Privat

Under lördagen blev det alltså seger i lagklassen där Sverige fick 842 poäng, 20 fler än tvåan vilket är en ganska stor seger enligt Fatima Spaho.

"Måste vara kritisk"

Under söndagens individuella tävling var det 20 finalister som deltog, varav fyra var svenskar.

– Det vette sjutton när vi var så många svenskar i final senast. Men det är väl därför vi lyckades ta lagguldet också, säger Fatima Spaho som berättar att Finland och Norge också brukar vara vassa i de här mästerskapen.

Vad var det som fick dig att börja med sporten?

– Jag tror att det till stor del handlade om samspelet mellan djur och människa. Nästan alla i landslaget har ridit eller haft häst innan. Man har en koppling till djuren och har man inte häst så applicerar man det på något annat.

Vad krävs för att bli framgångsrik då?

– Blod, svett och tårar höll jag på att säga. Man lägger ner otroligt mycket tid med träning mer eller mindre varje dag. Man måste vara kritisk och öppen för sina egna brister för att utvecklas.

Fatima Spaho berättar att bordercollie och kelpie är vanliga raser inom hundlydnad i Sverige. Det är viktigt att hunden är arbetsvillig och tycker att det är roligt att träna varje dag.

Karin Fischer Kristiansson med Vallhunden Chapman, eller Chap som kan brukar kallas.. Bild: Privat

Karin Fischer Kristiansson från Lödöse, tillsammans med bordercollien Vallhunden Chapman, var ett av de fyra svenska ekipagen som deltog i söndagens individuella final.

– Vi gjorde det vi kan. Det kändes bra och var roligt att vara på planen. Sedan får vi se hur långt det räcker. Det är vår debut i VM, säger hon en stund efter starten.

Under kvällen kom beskedet att Sverige knep både första och tredje platsen i den individuella klassen. Världsmästare blev Michelle Holmlund och Peak medan Sarah Karlsson och Exxi blev trea.

Karin Fischer Kristiansson och Chap placerades på en sjätteplats.

– Det är helt fantastiskt. Jag tyckte vi hade vunnit i fredags när vi fick vår sjätteplats i kvalet. Hunden bara levererar och levererar. Att han orkar, säger en glad Fischer Kristiansson efter prisutdelningen.

Hon beskriver stämningen i laget som grym och att alla är väldigt glada.

– Sverige har inte vunnit sedan 2010 eller 2011 och någon individuell världsmästare har vi inte haft på ännu fler år. Finland har varit dominanta i säkert 10 år men nu äntligen! Det är jätte- jätteroligt!

Även svenskan Maria Danielsson och Tigra var i final och fick placering 16.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.