Tony Lindgren och Lena Stark har en biljett hem i april, men då flygplatserna är stängda känns det långt bort att komma hem då.
Tony Lindgren och Lena Stark har en biljett hem i april, men då flygplatserna är stängda känns det långt bort att komma hem då. Bild: Rajesh Kumar Singh/AP

Svenska Tony är fast i Indien – får inte lämna lägenheten

Poliser patrullerar på gatorna i Indien för att säkerställa att befolkningen följer det utegångsförbud som infördes i veckan. Göteborgaren Tony Lindgren och flickvännen Lena Stark från Tranås är två av ungefär 1 000 svenskar som sitter fast i landet.
– Nu är det panik här, säger Tony Lindgren som befinner sig i södra Goa.

ANNONS
|

I tisdags meddelade Indiens premiärminister Narendra Modi att hela det indiska samhället kommer att behöva underkasta sig strikta restriktioner, med anledning av coronapandemin.

– Indien är i ett sådant läge där våra handlingar i dag avgör vår förmåga att minska hur stora konsekvenser denna katastrof får, säger han.

LÄS MER:Hela Indien sätts i karantän

För att rädda landet från en explosiv smittspridning av det nya viruset meddelades det bland annat att rörligheten skulle komma att begränsas "på varje gata, i varje kvarter". Åtgärderna infördes redan samma dag, och är tänkta att gälla i tre veckor framåt.

Restriktionerna innebär att stora delar av Indien nu är helt nedstängda, och att 1,3 miljarder människor har utegångsförbud.

ANNONS

"Totalt maktlös"

UD uppskattar på söndagen att cirka 1 000 svenskar är fast i landet.

– Det pågår en nära dialog med flera resebolag för att möjliggöra en hemresa för svenskar som inte kan resa hem, säger Lina Eidmark, presskommunikatör på UD.

Svenskarna Tony Lindgren från Majorna och Lena Stark från Tranås sitter fast i södra Goa i Indien. Utegångsförbudet innebär bland annat att paret har fått stora problem med att få tag på både mat och vatten.

– Det är en otrolig knivig situation vi har hamnat i. Vi kan inte ta oss in till stan för att handla mat. Man känner sig totalt maktlös, säger Tony.

LÄS MER:Svensk man död i coronaviruset på fartyg utanför Panama

Varje dag patrullerar poliser utanför deras lägenhet. De är på plats för att se till att ingen bryter mot det rådande utegångsförbudet.

– De är hotfulla och motar in oss så fort vi försöker gå ut. De har bambukäppar som de går runt och viftar med. Vi är helt inlåsta.

Inne i lägenheten börjar det också kännas obehagligt och instängt, berättar han. Och i flera dagar har kylskåpet gapat tomt.

– Vi har lite ris från igår, en liten ostbit och en tonfiskburk. Vi försöker spara på den maten vi har, säger Tony.

Brist på mat i affärerna

Någon gång ibland får paret lov att gå ut för att handla, men bristen på mat börjar bli tydlig även i mataffärerna.

ANNONS

– Mat- och vattentransporterna börjar ta slut. Det vi kan få tag på är lite nudlar ibland, och vatten försöker vi alltid ta så mycket vi kan av, säger han.

Tony och Lena har bokat en flygbiljett hem till 1 april, men eftersom landets flygplatser i nuläget är helt avstängda känns en hemresa till Sverige långt borta.

– Skulle vi plötsligt hitta ett flyg så kommer vi ändå inte till flygplatsen, det är ingen som släpper igenom oss. Det är en otroligt jobbig situation. Vi vill bara hem nu, säger Tony.

LÄS MER:Här är det senaste om coronaviruset

Paret har varit i kontakt med flera svenskar som befinner sig i Goa genom olika sociala medier. Tony uppskattar att runt 140 svenska personer befinner sig i området.

– De gör också vad de kan för att få tag på mat. Vi försöker göra det bästa av detta och försöker hålla humöret uppe, säger han.

Han är mycket kritisk till hur svenska myndigheter hanterar situationen, och berättar att han får mer information via sociala kanaler än vad han får från ambassaden.

–Det är katastrof, vi får ingen hjälp från ambassaden. De säger att de jobbar med EU och vill få hem oss så fort som möjligt, men det händer inget.

ANNONS

"Exceptionell situation"

UD meddelar att både svenska ambassaden i New Delhi och Sveriges konsulat i Mumbai arbetar aktivt med att bistå svenskarna som är fast i landet.

– Det är ju en exceptionell situation. Alla våra kollegor där ute jobbar verkligen så hårt och så gott som de kan med att nå ut med rätt information och så klart med att hitta lösningar. Men det är ett svårt läge för alla, säger Lina Eidmark på UD:s presstjänst.

LÄS MER:Tegnell varnar för tufft läge i Göteborg

Man uppmanar alla svenskar som befinner sig i Indien hålla sig informerade.

– Ambassaden uppdaterar kontinuerligt reseinformationen på Sweden Abroad, via ambassadens webbplats. Man kan också ladda ner en app som heter UD Resklar, där kan man få tillgång till pushnotiser. Vi uppmanar också alla att skriva upp sig på svensklistan som är ett väldigt viktigt sätt för oss för att komma i kontakt med svenskar i Indien med den senaste informationen, säger Lina Eidmark.

LÄS MER:Så kan du hjälpa till att skydda riskgrupperna

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS