År 2015 anordnades den första så kallade Gula promenaden för att uppmärksamma kvinnosjukdomen endometrios.
År 2015 anordnades den första så kallade Gula promenaden för att uppmärksamma kvinnosjukdomen endometrios. Bild: Daniel Kochanski

Svår mensvärk kan bero på endometrios

Var tionde kvinna drabbas av den smärtsamma sjukdomen endometrios.
– Det är viktigt att unga kvinnor med svår mensvärk tas på allvar och får behandling tidigt, säger Matts Olovsson, professor och chef för Nationellt endometrioscentrum i Uppsala.

ANNONS
|

För många kvinnor är det här en okänd sjukdom. För att nå ut med kunskapen behövs folkbildning, En kampanj om endometrios till skolor och föräldrar, menar Olovsson.

– Lika väl som att veta vad diabetes och astma är, så ska alla tjejer och kvinnor känna till den här sjukdomen och att det finns hopp och hjälp att få.

LÄS MER:Maja har utbredda sjukdomen – väntade 11 år på diagnos

Utslagna i flera dygn

De vanligaste besvären är svåra smärtor före och under mens. Kvinnor med den kroniska sjukdomen endometrios kan ha så ont att de kräks, svimmar och är utslagna i flera dygn.

Redan för 20 år sedan började Matts Olovsson, tillsammans med en kollega på kvinnokliniken i Uppsala, intressera sig speciellt för endometrios.

ANNONS
Matts Olovsson.
Matts Olovsson.

– Vi märkte att de drabbade kvinnorna inte togs på allvar och tillsammans försökte vi göra rätt och göra bra.

Kollegan flyttade och en ny verksamhetschef för kvinnokliniken på Akademiska sjukhuset tillträdde. Han intresserade sig för Matts arbete och så startades Sveriges första endometrioscentrum för nio år sedan. Målet var att ge kvinnorna rätt behandling snabbare.

– Kunskapen om sjukdomen var då generellt dålig inom sjukvården. I dag har det hänt en hel del. På Huddinge finns ett center och nya endometriosteam bildas nu runt om på olika sjukhus i Sverige. Men det finns många vita fläckar kvar på kartan.

Kraftiga smärtor

Endometrios innebär att livmoderslemhinnan spritt sig till platser utanför livmodern. När livmoderslemhinnan växer på någon annan plats irriterar den och triggar igång en inflammation, det kan i sin tur leda till en mängd olika symtom och besvär. Det kan börja som knappnålsstora knottror som sedan växer till större områden.

– Mensblod går baklänges via äggledarna ut i buken. Blodet innehåller bitar av livmoderslemhinna och de kan slå sig ner och börja växa. förklarar Matts Olovsson.

De vanligaste symptomen endometrios är kraftiga menssmärtor. Det kan vara längre och rikligare mens. Det finns symptom som liknar känslig tarm, IBS, som till exempel diarré eller förstoppning. Det kan också vara smärta vid samlag eller att det gör ont när man kissar eller bajsar samt ofrivillig barnlöshet.

ANNONS

När ska man söka hjälp?

– Vänta inte för länge. Man bör söka hjälp när man har en mensvärk som är så svår att man inte kan fungera hyggligt i skolan eller på jobbet, trots att man tagit receptfria smärtstillande tabletter.

P-piller kan hjälpa

Det är vanligt att de första symtomen kommer i tonåren. En del får symtom redan första gången de har mens.

– Därför är det viktigt att kunskap om sjukdomen når skolsköterskor och ungdomsmottagningar och att de unga flickorna snabbt får behandling. Den personalen är de yttersta känslospröten att hitta de här unga kvinnorna.

Basbehandlingen kan se olika ut. P-piller gör att man blöder mindre och minskar risken. P-piller kan också tas varje dag utan uppehåll för mens. Ett annat alternativ kan vara läkemedel som bara innehåller hormonet gestagen. Detta tillsammans med vanliga smärtstillande läkemedel och gärna TENS, smärtlindring med svaga elektriska strömmar.

"Behandla på misstanken"

– Man ska inte göra långa utredningar utan behandla på misstanken. En snabb behandling kan stoppa eller bromsa utvecklingen av sjukdomen, säger Matts Olovsson. Men samtidigt får man vara vaken för att det finns många andra orsaker till att en ung kvinna har ont i magen.

De svårare fallen, som inte blir hjälpta av den så kallade basbehandlingen, kan behöva opereras för att se om det rör sig om endometrios och finns endometrios ska den destrueras eller tas bort.

ANNONS

Vad händer med de kvinnor som inte blir hjälpta?

– Studier visar att det får stora konsekvenser socialt och i arbetslivet. På grund av smärtorna orkar de inte med tyngre studier eller krävande arbeten. De tvingas sjukskriva sig ofta och väljer gärna enklare yrken, säger Matts Olovsson.

Fakta: Endometrios

Var tionde kvinna i fertil ålder drabbas, det innebär att ungefär 250 000 svenska kvinnor har sjukdomen.

Orsakas av att celler som liknar livmoderslemhinnan (endometriet) hamnar utanför livmodern. Dessa endometriosceller börjar växa och orsakar inflammation inne i buken, det kan leda till buksmärtor, ärrvävnad och sammanväxningar.

Symtom: är att ha mycket ont i samband med mens. Det vanligaste är att man behöver behandling för att smärtan ska lindras eller försvinna.

Kontakta skolsköterska, ungdomsmottagning, vårdcentral eller gynekologisk mottagning.

Socialstyrelsens presenterar inom kort nationella riktlinjer för vård vid endometrios. Rekommendationer inom diagnostik, behandling och vård som främst riktar sig till beslutsfattare inom hälso- och sjukvård som politiker, tjänstemän och verksamhetschefer.

Läs mer: http://www.socialstyrelsen.se/barnochfamilj/kvinnorshalsaochgraviditet/endometrios

https://endometriosforeningen.com/endometrios/

Källor: Socialstyrelsen, Endometriosföreningen, Vårdguiden

ANNONS