Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Britt-Marie Mattsson: Supertisdagen kan visa vem som ställs mot Trump

Joe Biden vann stort i South Carolina. Men är det början på en segervåg när fjorton delstater går till val på tisdag? Eller är Bernie Sanders fortfarande i ledningen? Ännu en kandidat har givit upp i striden om demokraternas nominering till presidentvalet.

Det här är en analyserande text. Slutsatserna är skribentens egna.

Primärvalet i South Carolina blev den nytändning som Joe Biden behövde. Efter tre inledande förlustval vann han en jordskredsseger med 48,5 procent, långt över också de mest optimistiska opinionsmätningarna. Bernie Sanders landade på 19,9 procent.

Tom Steyer kom in som nummer tre och meddelade därefter att han inte fortsätter sin kampanj. Han är miljardären som – vid sidan av Michael Bloomberg – satsat egna pengar på att försöka vinna demokraternas nominering.

Kvar i fältet finns – förutom Biden och Sanders – Pete Buttigieg, Elizabeth Warren och Amy Klobuchar som alla fick svagt väljarstöd i South Carolina. Ny på ”Supertisdagen” är Michael Bloomberg som inte ställt upp i tidigare val utan satsar allt på att klara sig väl i resterande primärval.

Hittills är bara en bråkdel av delegaterna till konventet fördelade. Enligt nyhetsbyrån AP:s sammanställning har Sanders 56, Biden 48, Buttigieg 26, Warren 8 och Klobuchar 7. Det behövs 1991 delegater för att vinna nomineringen i sommar.

Bloomberg är fortfarande ett osäkert kort som först nu testas i val.

Valvinden har hittills blåst till Bernie Sanders fördel. Bland de fjorton delstater som röstar på tisdag (natten till onsdag svensk tid) finns de folkrika staterna Kalifornien och Texas, där Sanders leder klart enligt sammanvägningen av opinionsmätningarna i Real Clear Politics.

I Kalifornien ser Elizabeth Warren ut att kunna göra bra ifrån sig men hon faller tillbaka i några av de andra delstaterna, inklusive sin egen Massachusetts där Sanders har gått fram.

Kampen står, enligt mätningarna, mellan Sanders (som har ledningen i flest delstater), Biden och Michael Bloomberg med Warren och Buttigieg som uppstickare som kan överraska och Klobuchar som kan vinna sin egen hemstat Minnesota. Men Bloomberg är fortfarande ett osäkert kort som först nu testas i val.

Donald Trump seglar igenom alla republikanernas primärval som vinnare. I flera delstater har valen ställts in eftersom utgången är säker på förhand då utmanare i praktiken saknas. Men det hindrar inte Trump från att kampanja iallafall, gärna kvällen före primärvalen för att dra uppmärksamhet från demokraterna.

Följaktligen hånar Trump ”sömnige Joe Biden”, ”Mini-Mike” (Bloomberg) och ”galne Bernie” (Sanders).

Hans stil väckte uppseende för fyra år sedan då han kallade sina republikanska motståndare för öknamn och när han ledde talkörer mot Hillary Clinton med uppmaningen ”lås in henne.”

Nu har uppenbarligen väljarna och medierna vant sig vid okvädingsorden som duggar tätt och som inte väcker lika stor uppståndelse som tidigare. Detta trots att Trump använder ett språkbruk som går stick i stäv med vad som tidigare ansetts som lämpligt för en president också då han framträder på kampanjmöten.

Donald Trump kysser amerikanska flaggan. Bild: Jose Luis Magana
Donald Trump kysser amerikanska flaggan. Bild: Jose Luis Magana

Följaktligen hånar Trump ”sömnige Joe Biden”, ”Mini-Mike” (Bloomberg) och ”galne Bernie” (Sanders). Vid valmötet inför primärvalet i South Carolina gömde han sig halvvägs bakom talarstolen för att göra sig lustig över Mike Bloombergs längd (han är 1,73 meter) medan han härmade honom.

Trump ropar inte själv utan dirigerar bara nöjt de väl tajmade talkörerna.

Mellan de kränkande utfallen mot de demokratiska kandidaterna hävdade han att spridningen av coronaviruset är överdrivet, att öppna gränser gjort spridningen möjlig och att demokraterna utnyttjar och hittar på uppgifter om viruset för att få börsen att dyka, rädslan att tillta och på det sättet underminera hans möjligheter att vinna sitt omval.

Jublande anhängare har inte glömt Trumps paradslogan ”lås in henne” trots att Clinton inte finns med i valfältet. Trump ropar inte själv utan dirigerar bara nöjt de väl tajmade talkörerna.