Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Sahlgrenska Universitetssjukhus. Bild: Jonas Lindstedt

SU-sköterska avstängd – kan ha bluffat sig till legitimationen

En misstänkt falsk sjuksköterska arbetade i två och ett halvt år på Sahlgrenska universitetssjukhuset. Han är avstängd sedan i december.

Mannen anställdes på en specialistavdelning inom Sahlgrenska universitetssjukhuset (SU) i mars 2016.

Han hade då svensk sjuksköterskelegitimation, utfärdad av socialstyrelsen.

– Enligt sina egna uppgifter hade han avlagt examen 2013 och inte jobbat som sjuksköterska. Därför gick han in som undersköterska i ett antal månader. Sedan tyckte man att han fungerade som sjuksköterska, säger Berit Roos Holmquist, HR-chef på SU över internmedicin, akutmottagning och ambulanssjukvård.

Den aktuelle personen medverkade i slutet av november, under namnet Alex, i SVT:s Uppdrag gransknings program "Sjuksköterskebluffen".

Där framkom att han under två av de tre åren som sjuksköterskeutbildningen i Rumänien pågick, befunnit sig i Sverige, och arbetat som bland annat lastbilschaufför. Han bekräftade för SVT:s reporter att han inte varit på lektionerna, och svarar "jag vet" på hennes påstående att han inte skulle ha fått legitimation om socialstyrelsen känt till detta.

Enligt HR-chefen Berit Roos Holmquist kände kollegor på avdelningen igen "Alex" i programmet. I december stängdes han av från arbetet och SU gjorde en utredning.

– Den är klar men jag vill inte kommentera vår utredning innan socialstyrelsen blivit klar med sin, säger Roos Holmquist.

Hon har nyligen gjort en anmälan till Inspektionen för vård och omsorg, något som sjukhus är skyldiga att göra enligt patientsäkerhetslagen, när en anställd kan misstänkas ha utgjort en fara för patientsäkerheten.

Något sådant finns dock inte rapporterat enligt HR-chefen:

– Han har gjort ett gott jobb. Det finns inga avvikelser rapporterade, säger hon.

Berit Roos Holmquist påpekar att "Alex" hade en av socialstyrelsen godkänd legitimation när han anställdes. Några extra kontroller har inte införts på SU efter SvT:s avslöjande:

– Vi kollar att legitimationen är godkänd när vi anställer någon. Vi har inte gjort några extra kontroller av någon annan efter detta.

SU skriver i sin anmälan till Ivo att "Alex" hävdat att han har genomgått momenten som krävs i sjuksköterskeutbildningen. Han hävdar också att hans uttalanden i Uppdrag granskning beror på missförstånd och "generella påståenden kring personer som saknar sjuksköterskeutbildning".

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.