Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Sjukhusdirektören Barbro Friden lämnar Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

SU:s högsta chef lämnar

Sjukhusdirektören Barbro Fridén lämnar Sahlgrenska för nytt uppdrag i Förenade Arabemiraten.

 

– Beslutet var inte lätt att ta. Och jag lämnar inte SU – jag går till något nytt.

Sjukhusdirektören Barbro Fridén lämnar sitt arbete som SU:s högste chef efter fyra år på posten. Anledningen är att hon för några dagar sedan bestämde sig för att tacka ja till en anställning där hon som vd ska bygga upp en offentlig sjukhusgrupp i Förenade Arabemiraten – efter svensk modell. 

– Det här erbjudandet var för lockande för att jag skulle kunna tacka nej. Jag är över 60 år och det här är ett äventyrligt sätt att sluta min karriär.

Fridén är en av elva svenskar som det Göteborgsbaserade vårdbolaget GHP har rekryterat till sin verksamhet i Arabemiratet. En annan är Borås sjukhusdirektör Thomas Wallén.

Barbro Fridén kommer att bli vd för den samlade sjukhusgruppen, som består av fem olika sjukhus. Thomas Wallén blir chef för ett av sjukhusen. 

 

Barbro Fridéns har en uppsägningstid på sex månader och får lön så länge hon är kvar, tills en efterträdare eller tillförordnad kan ta över. Förhoppningen från alla parter är att det inte ska dröja för länge.

Fridéns beslut kom som en överraskning för SU:s styrelse för några dagar sedan och ordföranden Johnny Bröndt (M) säger att processen om vem som ska ta över bara precis har börjat. Den sköts av regiondirektören.
– Just nu finns det ingen självklar efterträdare internt. Biträdande sjukhusdirektören Lars Grip har fyllt 60 och pratat om att trappa ner, säger Johnny Bröndt (M) ordförande för Sahlgrenskas styrelse.

 

Barbro Fridén tillträdde som ny chef i augusti 2012 och har under åren bland annat märkt ut sig genom sina satsningar på "värdebaserad vård". Det är också en av de delar i sitt arbete hon är stolt över.

– Min företrädare byggde bottenplattan av ordning- och redafrågor. Jag har lagt en tydlig kurs för att SU ska kunna hantera framtida utmaningar.

Många som arbetar inom sjukhuset eller använder sig av vården skulle snarare peka på kaos, köer och personalbrist än ordning och tydlig kurs.

– Vi har problemområden, helt klart. Men ser man till helheten ligger vi väl till, säger Barbro Fridén som tillstår att köerna till akuten var ett problem hon trodde sig kunna lösa.

– Jag gick ut kaxigt och sa att vi skulle lösa det. Vi har jobbat jättehårt – men utan att riktigt lyckas.

 

Johnny Bröndt (M) i Sahlgrenskas styrelse hade gärna sett att Barbro Fridén stannade några år till.

– Men även om det är tråkigt att hon slutar så är det ingen katastrof. Det blir jobbigt ett tag, men det finns mycket duktigt folk i sjukvårdssverige. 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.