Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Strejkhot mot Älvsnabben

Sjöbefälen hotar med att utöka sin strejk. Älvtrafiken i Göteborg kan lamslås.

Den 11 maj kan Sjöbefälsföreningen komma att utöka sin strejk. Det skulle lamslå det mesta av persontrafiken över älven, alltså Älvsnabbenbåtarna mellan centrum, Norra älvstranden och bort till Klippan. De båtar som kan bli aktuella för konflikten är Älvsnabben 3, 4 och 5, samt Älveli.

Almega lägger i ett pressmeddelande allt ansvar för åtgärderna på Sjöbefälsföreningen.

- Sjöbefälen är de som säger nej till alla förslag på lösningar. Strejken är helt och hållet deras ansvar. Mycket tyder tyvärr på att facket inte är beredda att börja förhandla och då kan det bli en mycket långvarig strejk, säger Patrik Eidfelt, förhandlingschef på Almega.

Sjöbefälen vill återinföra så kallade tarifflöner istället för individuell lönesättning. Enligt kollektivavtalet kan de lokala parterna välja tarifflöner, något som Styrsöbolaget tillämpar. Det är Styrsöbolaget som kör trafiken på Göta älv och Göteborgs skärgård.

- Det är väldigt märkligt att Sjöbefälen väljer att utöka strejken just i Göteborg där de anställda redan omfattas av sådana tariffer som facket vill införa. Man strejkar och utsätter allmänheten för en massa besvär för att få något man redan har, säger Patrik Eidfelt.

Sjöbefälsföreningen hävdar i sitt pressmedelande att tarifflöner är det dominerande lönesystemet på sjön och att de är det enda alternativet för en yrkesgrupp som nästan aldrig träffar sin lönesättande chef.

– Vi har bara begärt märket, inte ett öre mer. Det vi begär ligger helt i linje med vad resten av arbetsmarknaden har fått. Men vi kan inte gå med på sänkta löner för våra medlemmar, säger Mats Jäderland, vd på Sjöbefälsföreningen.

Enligt Sjöbefälen ligger arbetsgivarens bud för ingångslön på 2014 års nivå.

– Det är oklart när de hade tänkt sig att höja den. Almega säger att de vill ha individlöner för att premiera duktiga medarbetare. Men tarifferna är ett golv, inte ett tak, vill man ge någon mer så är det fritt fram. Vad Almega inte säger är att de vill sänka lönerna, säger Mats Jäderland.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.