Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Bernie Sanders gick starkt bland väljare med latinamerikansk bakgrund i Nevada. Bild: Eric Gay
Bernie Sanders gick starkt bland väljare med latinamerikansk bakgrund i Nevada. Bild: Eric Gay

Storseger för Sanders i Nevada

Det blev en övertygande vinst i Nevada för Bernie Sanders – som dessutom hyllades av Donald Trump.

Bernie Sanders gjorde starkt ifrån sig vid nomineringsmötet i Nevada. Röstsammanräkningen gick trögt men prognosen var tydlig. Bernie Sanders utklassade de övriga kandidaterna i det demokratiska fältet. Han fick dubbelt så starkt stöd som tvåan Joe Biden med Pete Buttigieg strax bakom och Elizabeth Warren samt Amy Klobuchar långt efter.

Bernie Sanders talar om att ”vi vann” på samma sätt som Donald Trump brukar beskriva sig som ”vi.” Biden leder en progressiv rörelse till vänster och Trump ser sig som företrädare för sin ”bas” till höger. Republikanerna ställde in sitt val i Nevada med hänvisning till att Trump var en given segare.

Sanders sade att vinsten betyder en kraftig skjuts framåt och att detta bara är början på en segerresa som skall föra honom till nomineringen vid demokraternas konvent i sommar.

Valet i Nevada gick till på samma sätt som i Iowa. Det är ett rörigt system där väljarna öppet deklarerar var de står och inför alla andra ställer sig på en kandidats sida i olika möteslokaler. Av de som deltog i Nevada sa 15 procent i vallokalsundersökningarna att de inte tror att rösterna kommer att räknas korrekt.

Väljare kan, i både nomineringsmötet och primärvalen, registrera sig som demokrater när de kommer till vallokalerna och kan avregistrera sig när de lämnar.

En ”hotline” (där resultaten rapporterades in ) fungerade inte i Iowa när apparna brakade ihop. I Nevada blev det också besvär med telefonlinjerna, apparna användes aldrig.

Joe Biden, som återhämtade sig efter att ha gjort dåligt ifrån sig i de inledande delstaterna Iowa och New Hampshire, talade om en comeback. En comeback som skall föra honom vidare till South Carolina om en vecka och in i super-tisdagen om två veckor då många delstater röstar samtidigt. Då fördelas omkring 40 procent av delegaterna till konventet.

Valet i Nevada visade att Bernie Sanders gick starkt bland väljare med latinamerikansk bakgrund. Över femtio procent röstade, enligt vallokalsundersökningarna, på honom. Bidens styrka fanns i stället bland svarta, där närmare fyrtio procent gav honom sina röster.

Med tre mindre val i bagaget har kandidaterna nu dragit vidare. Det var viktigt för Joe Biden att visa att han inte kan räknas ut och för Pete Buttigieg att han fortfarande finns med i ledningen. Amy Klobuchar har fått problem att hänga med och Elizabeth Warren fick inte den klara nytändning som debatten inför valet gav henne förhoppningar om.

Fortfarande deltar inte Michael Bloomberg i primärvalen, han ställer upp först på super-tisdagen. Men Donald Trump kunde ändå inte låta bli att håna Bloomberg, som kan kallar ”Mini-Mike” med hänvisning till längden. Presidenten gratulerade även ”galne Bernie” som han hoppas skall bli demokraternas val och uppmanade honom att inte låta partiet ta segern ifrån honom.

Sanders sade själv att han varken tänker låta det republikanska eller demokratiska partietablissemanget styra.

Som en skugga över presidentvalet 2020 ligger, liksom 2016, ryska försök att påverka utgången. Amerikanska underrättelseuppgifter tyder på att Ryssland vill manipulera till Donald Trumps fördel och därför skulle intressera sig för Bernie Sanders kampanj. Trump förlöjligar uppgifterna på sina valmöten medan Sanders fördömer all inblandning samtidigt som han kritiserar medierna för att föra uppgifterna vidare.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.