Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Britt-Marie Mattsson: Stormningen försvagar Trump och Republikanerna

Det blev värre än befarat. Demonstranter stormade kongressen efter att Donald Trump eldat upp folkmassan och uppmanat dem att protestera mot att Joe Biden vunnit valet. Och vicepresident Mike Pence bröt med Donald Trump.

Det här är en analyserande text. Slutsatserna är skribentens egna.

20 000-30 000 demonstranter samlades i Washington för att visa sitt missnöje med att Donald Trump förlorat valet. Det var betydligt färre än de hundratusentals som påstods vara på väg. Men Trump valde att att tala inför sina entusiastiska anhängare utanför Vita huset och uppmanade dem att ta sig till kongressbyggnaden där både senaten och representanthuset sammanträdde för att formellt räkna elektorsrösterna och fastställa valresultatet.

Det var ett yvigt tal i Trumps vanliga stil där han passade på att också dra in Hillary Clinton, Joe Bidens son Hunter och tv-stjärnan Oprah Winfrey. Han upprepade sina ogrundade påståenden om valfusk och om hur döda personer i stor omfattning röstat och därmed fråntagit honom segern.

Det är oklart varför bevakningen av kongressen var så bristfällig att demonstranter – som vanligtvis hålls på avstånd – både kunde komma upp för den breda avstängda trappan och in i kongressbyggnaden som vilka turister som helst.

Några av dem kunde även ta sig in i talmannen representanthuset Nancy Pelosis inte särkilt lättillgängliga kontor och andra rörde sig inne i senaten där besökare konsekvent avvisas av beväpnade poliser. Enligt uppgift skall en kvinna ha skjutits i bröstet vid ett tumult och bilder har publicerats på hur beväpnade vakter riktar sina pistoler mot personer utanför ett krossat fönster i en dörr.

Alla ledamöter av representanthuset och senatorerna utrustades med gasmasker innan de fördes i säkerhet. Tumultet uppstod sedan republikaner ifrågasatt valresultatet i Arizona vilket enligt regelverket föranledde ett uppehåll på två timmar för debatt. Ytterligare fem avbrott var planerade av republikanerna.

Donald Trump hotade öppet sin vicepresident Mike Pence i sitt tal och krävde att han skulle agera så att valresultatet underkändes. Vicepresidenten har en ceremoniell roll när resultatet fastställs och kan inte medverka till att elektorernas röster ogiltigförklaras. Pence gjorde också klart att det är den roll som han avser att spela enligt de lagstadgade spelreglerna. På det sättet bröt han med Donald Trump.

Under tumultet i kongressen framträdde Joe Biden i sin hemstat Delaware och uppmanade ”mobben” som tagit sig in i kongressen att lämna byggnaden och området däromkring. Därefter uttalade sig även Donald Trump och bad demonstranterna – som han uppmuntrat några timmar tidigare – att gå hem, trots upprördheten över att valet ”stulits” från honom. Han sa också att ”Vi älskar er” och ”Jag förstår hur ni känner”.

Hela dramat i kongressen gör att Donald Trump nu ytterligare försvagat sin position i den mån han hoppas att kunna ha ett framtida politiskt inflytande. Den jämförelsevis begränsade supportergrupp som kom till Washington för att protestera är en missräkning för Trump som hoppats på att många fler skulle ansluta sig. Nu anländer även nationalgardet från närliggande Virginia för att skapa ordning och för att undvika ytterligare konfrontationer och skadegörelse under natten.

Det är en bekymmersam situation för de republikanska kongressledamöterna och senatorerna som skall fortsätta att ifrågasätta valresultaten i vågmästarstaterna och kräva avbrott vid varje tillfälle i två timmar för debatt. Att Mike Pence inte samarbetar med dem utan istället intar den roll som han skall ha gör hela processen ännu mer komplicerad för de som opponerar sig och som lovat att föra Donald Trumps strid vidare in i det sista.

Arbetet i kongressen skall återupptas som planerat men tidsschemat har förskjutits. Joe Biden kommer – trots avbrotten – att godkännas som USA:s näste president. Det finns inget underlag för att underkänna valresultatet.

Samtidigt som kaoset pågick i kongressen kom beskedet att demokraten Jon Ossoff vunnit det andra extra senatsvalet i Georgia. Därmed vann demokraterna båda senatsvalen i delstaten och har nu majoriteten eftersom vicepresidenten Kamala Harris har utslagsröst.

Donald Trump och republikanerna har inte bara förlorat presidentposten utan även majoriteten i senaten till demokraterna som också har majoriteten i representanthuset.