Småbarnsfamiljen om brandnatten: ”Ut, det brinner”

Mitt i natten började det banka på ytterdörren hemma hos småbarnsfamiljen. Nu befarar Ellinor och Hendrik Björlin att de inte har något kvar efter den svåra branden i Lindome.
– Först och främst vill jag veta vad som hänt våra katter – det är ju ändå liv, säger Ellinor.

ANNONS
|

Hur branden i flerfamiljshuset i Lindome startade under natten till lördagen är ännu inte känt. Klart är att fyra personer skadats och att flera hem totalförstörts i lågorna. Familjen Björlin är nu oroliga att deras hem är ett av dem.

– Vi bor högst upp i ett av husen, säger Ellinor.

– Jag frågade en polis i natt om våra katter och han sa att i och med att vår lägenhet är så drabbad är risken stor att de inte överlevt utan fått i sig för mycket rök.

LÄS MER: Fyra skadade efter brand i Lindome

ANNONS

”Man vill ju bara ut”

Hon beskriver hur hon blir väckt mitt i natten av oljud. Då ligger samtliga i familjen och sover, deras nio månaders bebis med sina föräldrar, och fyraårige sonen i sin egen säng.

– Det brukar var ungdomar som lever rövare utanför på baksidan och jag trodde det var de som väckt mig. Men sedan inser jag att det är från trapphuset, och när vi öppnar är det första vi får höra ”ut, det brinner”. Vi får panik, säger Ellinor.

– Vi pälsade på ungarna, tänkte att de inte ska frysa eller bli sjuka, men man vill ju bara ut.

Har nycklar – men inte mycket mer

GP träffar dem båda vid Lindome Församlingshem som blivit uppsamlingsplatsen efter branden. Här har de precis fått information från räddningstjänst, polis och hyresvärden. Men frågetecknen är många.

– Jag vill veta vad som hänt med våra katter först och främst. Jag räknar inte med att de lever, men vill veta – de är ju ändå liv, säger Ellinor.

– Sedan försäkringsbolag, ta reda på var vi ska bo någonstans, säger Hendrik.

Vaknat med panik

Natten har de tillbringat hos Ellinors föräldrar.

– Fyraåringen har inte sovit mycket. Han har vaknat upp två gånger med panik och frågat efter älsklingskatten Morris. Orolig för att Hendrik och hans lillasyster ska vara borta, säger Evelina.

ANNONS

Mobiler och nycklar lyckades de få med sig från hemmet. Det är i stort sett allt, konstaterar de.

– Man vet ju inte vad som är skadat. Det är bara att vänta och se.

Fick panik när mamma inte svarade

18-åriga Mathilda Eliasson vet inte heller vad som hänt med hennes hem när GP träffar henne på lördagsförmiddagen. Hon var hemma hos sin pappa när hon fick reda på att det brann i lägenheten där hon bor med sin mamma.

– Det var kompisar till min lillebror som hade åkt förbi och sett röken. De ringde och sa att de brinner hos din mamma, säger Mathilda.

– Hon svarade inte först och då fick man ju panik. Men hon var oskadd.

När GP träffar Mathilda har hon inte sovit efter brandbeskedet.

– Jag vet inte alls hur mitt hem ser ut och det känns lite jobbigt faktiskt. Man är lite orolig och har inte kunna sova inatt.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS