En bil ska ha blivit träffad av sten efter att blixten slagit ner i berget över Källötunneln.
En bil ska ha blivit träffad av sten efter att blixten slagit ner i berget över Källötunneln. Bild: Mikael Berglund

Tunnel till Tjörn avstängd efter blixtnedslag – en person skadad

Det var strax innan 23 på fredagskvällen som räddningstjänsten larmades om en trafikolycka på Tjörnbron. När räddningstjänsten kom fram visade det sig att stenar rasat från taket i Källötunneln och träffat en bil.

ANNONS
|

Enligt polisen har flera personer ringt in och berättat att blixten slagit ner i berget ovanför tunneln, som ligger på ön Stenungsö mellan Tjörn och Stenungsund och fungerar som en länk mellan Tjörn och fastlandet, och orsakat raset.

Två personer färdades i den drabbade bilen. En kvinna skadades och fördes till sjukhus med ambulans. En man, föraren i bilen, ska vara fysiskt oskadad men fördes till sjukhus för kontroll. Enligt polisens presstalesperson Thomas Fuxborg var han då väldigt chockad.

När de två personerna kom in till sjukhus under natten var kvinnans skadeläge allvarligt men stabilt. Det har ändrats under lördagsmorgonen.

ANNONS

– Kvinnans skadeläge är nu stabilt, säger Anders Ryberg, tjänsteman i beredskap för Sjukhusen i väster.

Vägen avstängd

Tjörnbron var helt avstängd för trafik, preliminärt till klockan 19 på lördagskvällen. Då rådde fortsatt rasrisk på platsen, enligt polisen.

– Vi har experter som jobbar med just tunnlar och berg som är på väg till platsen och ska göra en inspektion innan vi kan släppa på trafik. Tunneln ligger mitt på själva bron så man kommer inte över överhuvudtaget, sa Marie Eriksson vid Trafikverket.

Detta ändrades under dagen och klockan 15.30 kunde bron åter öppnas.

– Nu har experterna lämnat och gruset är undansopat, säger Marie Eriksson.

Trafikanter hänvisades under tiden Tjörnbron var stängd till till Svanesundsleden eller väg 160 mot Rotviksbro. Där kan trafiken ligga tät ytterligare en stund efter öppning för att sedan lättas upp.

LÄS MER:De var nära att dö – sten mosade bilen i Källösundstunneln

ANNONS