Trafikverkets råd till pendlarna inför veckan

Efter lördagens skred i Stenungsund kommer Trafikverket med en uppmaning till de tusentals pendlare som normalt passerar området och nu står vägvilla.
– Om jag bodde i trakterna skulle jag avvakta lite under måndagen, säger Bengt Olsson, presschef på Trafikverket.

ANNONS

Nyheten i korthet

▪️ Det omfattande jordskredet i Stenungsund har orsakat avstängning av E6 i båda riktningar, och Trafikverket förutspår månader av reparationsarbete.

▪️ Trafikverket råder pendlare att överväga att stanna hemma på måndagen och att söka alternativa vägar på grund av trafikstockningar och lägre kapacitet på parallella vägar.

▪️ Lokala invånare noterar att trafiken längs gamla E6 (väg 650) redan är överbelastad och att arbetspendling förväntas ta betydligt längre tid än tidigare på grund av skredet.

Texten ovan är skriven med stöd av AI-verktyg från OpenAI och har granskats av GP:s journalister. Läs vår AI-policy här.

Det var natten till lördag som SOS kl 01.46 larmades om ett vägras vid Stenungsund. Ett omfattande jordskred fick hela E6 i höjd med Stenungsund att rasa.

Sedan dess är vägen avstängd i båda riktningar och kommer så att förbli en längre tid.

Under lördagen meddelade Trafikverket att reparationsarbetet kommer att ta månader. Hur många månader det rör sig om var under söndagen för tidigt att säga, förklarade Trafikverkets presschef Bengt Olsson.

Titta efter alternativa lösningar för pendling

Efter en trafikmässigt lugnare helg återgår regionen under måndagen till vardagen. Det innebär pendling till och från skola, arbetsplatser och transporter för tusentals.

Hur ska man som privatperson gå till väga? Finns det några råd att luta sig mot?

ANNONS

Enligt Trafikverkets presschef Bengt Olsson bör man överväga att stanna hemma.

– Om jag bodde i trakterna och skulle arbetspendla skulle jag avvakta lite under måndagen för att se hur trafikflödet går och se vad det finns för alternativa möjligheter, säger han.

Presschefen på Trafikverket förklarar varför.

– Det är lite körigt i och med att E6 är klippt och Bohusbanan sedan tidigare avstängd för banarbete. Det finns alternativvägar, som gamla E6 (väg 650) och E45. Jag skulle avvakta och se hur det utvecklar sig, om man har möjlighet, säger han.

Kommer det bli köer efter raset i Stenungsund?

Den parallella väg 650 har i sammanhanget en avsevärt lägre kapacitet avseende fordon som kan passera per dygn. Där bedöms 4-5 000 i jämförelse med 8-12 000 fordon gå att svälja på ett dygn.

– Det rör sig om en minskning med åtminstone hälften, säger Trafikverkets presschef Bengt Olsson.

Enligt honom är den stora trafikmässiga konsekvensen inför veckan att hastigheterna sannolikt kommer att bli mycket lägre.

– Det gäller särskilt om det kommer mycket lastbilar. Risken för kö är stor. Det blir som i storstäderna, det köar på, säger Bengt Olsson.

Här ser Trafikverkets presschef ett antal tydliga risker och riktar därför ett antal uppmaningar till de trafikanter som överväger att köra på väg 650.

ANNONS

– När det blir kö gäller det att man är tillräckligt lugn och inte hetsar och tror att man kan köra om hur som helst – även om det går långsamt. Många tror att de vinner mer än de gör.

Så ska den tunga trafiken längs E6 vid Stenungsund agera

Han tillägger:

– Ta det lugnt och följ med i rytmen som den är. Det är bättre att komma fram än att hitta på något som slutar i elände.

Angående vilken väg – 650 eller E45 – de tyngre transporterna bör välja hänvisar Bengt Olsson de osäkra till Trafikverkets vägtrafikledare.

– Dessutom finns det klassningar om vad våra vägar tål på Trafikverkets webb och om det eventuellt är några vägarbeten på de aktuella sträckningarna, säger han.

Hans Hansson är kyrkoherde i Spekeröd-Ucklums församling.
Hans Hansson är kyrkoherde i Spekeröd-Ucklums församling. Bild: Svenska kyrkan

Hans Hansson är tillförordnad kyrkoherde i Spekeröd-Ucklums församling och höll på söndagen högmässa i Ucklums kyrka.

Inför veckan som kommer misstänker han att skredet kommer få stora konsekvenser för trafiken längs väg 650 (gamla E6) och genom Ucklum.

I sin analys utgår han från Trafikverkets mätningar om att det passerar mellan åtta och tolv tusen fordon på E6 vid Stenungsund per dygn.

– Ska alla de förbi Ucklum blir det svårt för lokalborna att komma ut på vägen, säger Hans Hansson.

Han påpekar att väg 650 redan 1991, när nya E6 invigdes, bedömdes vara för liten för dåtidens trafikmängd.

ANNONS

– De senaste 35 åren har det skett en otrolig trafikökning. Vägen är inte disponerad för den sortens trafik, säger han.

Kyrkoherden gjorde redan på söndagen personliga iakttagelser kring utvecklingen efter skredet.

– Redan i dag var det en halv explosion i trafikintensitet jämfört med tidigare. Det finns en risk i detta, bara det att ta sig ut från en sidoväg kan ta sin tid, säger Hans Hansson.

Personligen beräknar han att arbetspendlingen från Stenungsund kommer att ta dubbelt så lång tid som tidigare.

LÄS MER:Jorden trycktes in på Burger King – fortsatt fara

LÄS MER:Västsvenska jordskreden – från Surte till Småröd

LÄS MER:Trafikverket: Dröjer månader innan E6 är lagad

usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Kommentarer

Kommentera

Kommentera artikeln

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS