Ovädrets följder – så påverkas trafiken

Nerfallna träd, översvämningar och trafikstörningar – torsdagens oväder fick dramatiska följder i och omkring Göteborg.

ANNONS
|

Under torsdagseftermiddagen ersattes det soliga vädret av mörka moln på Göteborgshimlen. Snart piskade regnet ner, och det dröjde inte lång tid tills åskan började mullra. Ovädret väntas fortsätta inpå natten, och det har redan fått konsekvenser på flera håll.

Vid 17.35 larmades räddningstjänsten till väg 523 i Lerum, där flera träd och grenar har fallit ner och blockerar körbanan. Vägen var helt avstängd i båda riktningar.

Även på många andra ställen i och runt Göteborg blockerades vägarna av fallna träd och grenar. Både Trafikverket och räddningstjänsten hade fullt upp under några timmar.

Spårvagnslinjer lades om

Även kollektivtrafiken påverkades av vädret. Linje 3, 6 och 11 lades om och körde via Stenpiren istället för Hagakyrkan.

ANNONS

– Orsaken är att det är väldigt mycket vatten vid Hagakyrkan. Just nu finns ingen prognos för när vagnarna kan köra den vanliga vägen igen, säger Malin Johnsson, kommunikatör på Västtrafik.

Vid 22.45 trafikerade spårvagnslinjerna åter sina normala körvägar.

Begränsad framkomlighet på E6

På flera ställen på E6 hade stora vattenmassor samlats. Framkomligheten var mycket begränsad under några timmar, men vägen ska nu åter vara fullt körbar.

Även vid Radiomotet har stora mängder vatten hamnat på körbanan. Sima Mohamad berättar att hon och hennes vänner höll på att fastna med bilen.

– Det var flera bilar som fastnat i vattnet, de kom inte igenom. Vi chansade och körde över bakom en Tesla. Det gick, men vattnet kom ända upp till regplåten. Det var läskigt.

Hon säger att flera bilar inte kom loss, utan stod med vatten upp till registreringsskyltarna.

Marie Eriksson på Trafikverket bekräftar att det var mycket vatten vid Radiomotet, och även vid Mariebergsmotet.

Vid halv tio på torsdagskvällen hade trafiksituationen på bilvägarna börjat återgå till det normala.

– Det har lättat upp, så nu hoppas vi på en lugn natt, säger Marie Eriksson.

Förseningar i tågtrafiken

Flera tåg mellan Stockholm och Göteborg är försenade på grund av ovädret. Tidigare under kvällen stoppades ett tåg i Skövde av då det kört på något. Räddningstjänsten ryckte ut för att kontrollera, och det visade sig vara grenar som blåst ner på rälsen. Stoppet orsakade smärre förseningar.

ANNONS

Kort därpå blåste en kontaktledning ner på rälsen i Töreboda. På grund av detta måste flera tåg ledas om.

– Det är avgångar i båda riktningarna mellan Göteborg och Stockholm som påverkas, säger Martina Nord, Presskommunikatör på SJ.

SJ arbetar tillsammans med Trafikverket för att leda om tågtrafiken, och resenärer får räkna med förseningar.

– När tågen leds om kommer det börja rulla igen, säger Martina Nord.

ANNONS