Gavin Hill, boende i Vallda, bjuder in till julfirande: ”Det är en tid där man ska fundera över vad man har och har fått och vad man kan göra för någon annan”.
Gavin Hill, boende i Vallda, bjuder in till julfirande: ”Det är en tid där man ska fundera över vad man har och har fått och vad man kan göra för någon annan”. Bild: Privat

Gavin Hill var hemlös – nu öppnar han sitt hem på jul

Valldabon Gavin Hill vet allt om hur det är att fira jul ensam. Därför öppnar han nu upp sitt hem för den som inte har någon att fira med.
– Jag vet att folk behöver hjälp, säger han.

ANNONS
|

För två år sedan valde författaren Gavin Hill i Vallda att bjuda in den som var ensam till att fira jul hos honom. Då var det ingen som nappade, men nu gör han ett nytt försök.

– Jag har köpt hur mycket mat som helst och förmodligen kommer jag köpa mer om någon hör av sig, säger Gavin Hill.

LÄS MER:Tredje året med Julmusik i parken

Blev föräldralös när han var tre år

Gavin Hill, född och uppvuxen i England, vet allt för väl hur det är att inte ha någon att fira jul med. När han var tre år förlorade han båda sina föräldrar. Han blev bollad mellan barnhem och fosterföräldrar, men han kände aldrig riktigt att han passade in.

ANNONS

– Jag visste väl inte vad jag hade då, för jag hade det väl egentligen ganska bra. Man är ju ung och dum. Det var mamma, pappa, två barn och så var det jag och då kände jag att här passar jag inte in. Och det gjorde jag nog inte faktiskt. Jag har alltid varit lite av en ensamvarg.

När han inte trivdes blev han rebellisk och stökig och till slut valde han att lämna sin nya familj för att i stället leva ett liv på gatan.

– Det var under rätt många år egentligen, tills jag bestämde mig för att det enda sättet att lämna allt bakom mig var att lämna England.

Promenerade till Sverige

När han var 19 år bestämde han sig därför för att göra någonting drastiskt åt sin situation: Han skulle lämna sitt hemland. Utan någon särskild plan tog han sig först till Holland. Därifrån började han sedan att gå, och tre månader senare hade han till fots tagit sig hela vägen till Sverige. Närmare bestämt till Charlottenberg i västra Värmland.

LÄS MER:"Julen kan bli plågsam för den ensamme"

– Men det fungerade inte. Det är inte stort nu, men det var ännu mindre då och när jag kom där med mitt svarta, långa hår, nej det gick inte ...

ANNONS

Han snörade åter igen på sig sina skor och började gå, och hamnade den här gången i Göteborg och så småningom i Vallda, där han bor nu.

Gavin Hill är författare, ursprungligen från England. I år öppnar han upp sitt hem och bjuder in den som är ensam till julfirande.
Gavin Hill är författare, ursprungligen från England. I år öppnar han upp sitt hem och bjuder in den som är ensam till julfirande. Bild: Privat

Bjuder på klassiskt julfirande

Förutom att han tidigare har firat lite jul med sin fosterfamilj, så har han under många år av sitt liv behövt fira ensam, eller inte alls. Och när han hade fått sin son fanns det inte heller särskilt mycket pengar över till julklappar och mat.

– Jag har varit ensamstående pappa till min son sedan han var tre. Jag hade ett ganska lågbetalt jobb och det fanns inga pengar till klappar och bra mat. Man fick spara ett helt år för att äta en dag egentligen, säger Gavin Hill och fortsätter:

– Jag är inte så jättenoga med jul. Det är en tid där man ska fundera över vad man har och har fått och vad man kan göra för någon annan. Och det är just därför jag bestämde mig för att jag ville bjuda in folk.

LÄS MER:Smittskyddet: Gör dig beredd på inställt julfirande

I äkta julanda väljer Gavin därför att öppna upp sitt hem för den som behöver det. I ett inlägg på Facebook bjuder han in den som är ensam på jul att fira med honom och hans son. Det blir ett lugnt, alkoholfritt firande med klassiskt svensk julbord – trots hans engelska rötter.

ANNONS

– Det var väldigt brittiskt en gång i tiden. Jag gjorde kalkon och sådant, men det är för mycket jobb. Allt ska inte handla om att laga mat, utan att njuta av mat. Engelsk mat känns som att det tar hela dagen.

Vad måste man ha på ett julbord?

– Man måste ha sill, ostar och korv. Salami har jag alltid och mycket ostar och oliver. Jag älskar oliver!

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS