Vännerna filmade en flock späckhuggare utanför Öckerö

Under lördagsförmiddagens fisketur fick vännerna se en ovanlig syn. En bit ut på havet skymtades ett gäng späckhuggare och snart simmade de stora djuren precis under båten.
– Det var något utöver det vanliga, säger Johannes Karlsson.

ANNONS
LocationÖckerö||

Johannes Karlsson, John Karlsson och Rasmus Olofsson var ute och fiskade på båten Wilma under lördagsförmiddagen när de såg något annorlunda i vattnet en bit ut.

– Vi var ute och fiskade lite torsk vid vraken utanför Öckerö och så ser vi något längre bort ute i vattnet, säger Johannes Karlsson.

Det visade sig vara en stor flock med späckhuggare. Alla tre vänner är hemmahörande på Öckerö och Hälsö och är ofta ute med båten men berättar att de aldrig sett något liknande innan.

– Det sista som händer är att två av dem, en mindre och en större simmar rakt emot oss och sen ser vi något stort som rör sig i vattnet nära båten och plötsligt simmar de under båten, säger Johannes.

ANNONS

Vännerna lyckades fånga det häftiga mötet på film och berättar att de körde med flocken en stund.

– Det var något utöver det vanliga. Hade vi inte filmat hade nog ingen trott oss, säger Johannes.

”Fler valar i svenska vatten än vad många tror”

Martin Stjernstedt är marinbiolog på Havets Hus i Lysekil och berättar att man sett späckhuggare längs Västkusten under sommaren de senaste fem åren.

– Oftast brukar man se dem tidigt på sommaren eller väldigt sent på sommaren. Sällan så här mitt på sommaren. Man tror att det är samma population som kommer tillbaka men det har också funnits observationer av nya grupper, säger han.

Enligt Martin Stjernstedt så har man kunnat observera en viss flock som återkommit flera år i rad då en hane i flocken har en väldigt speciell ryggfena.

– Det är inte han som leder flocken, det är en hona men man känner lätt igen gruppen på grund av hans fena. Den gruppen äter inte sälar och andra marina däggdjur utan de är fiskätare och är här för att sommarjaga. Vi har mer valar i svenska vatten än vad många tror men att se späckhuggare är alltjämt ovanligt, säger han.

LÄS MER:Fredrik mötte tumlare på premiärturen runt Tjörn

LÄS MER:Ovanligt hajfynd i Lysekil fångades på bild

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS