Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

I Göteborgsområdet väntas upp till 30 grader på midsommarafton. ”Det kommer ett högtryck söderifrån”, säger Anna Belking, meteorolog på SMHI.  Bild: Annika Karlbom
I Göteborgsområdet väntas upp till 30 grader på midsommarafton. ”Det kommer ett högtryck söderifrån”, säger Anna Belking, meteorolog på SMHI. Bild: Annika Karlbom

Vädervändningen: Hopp om 30 grader och sol

Det blir ingen klassisk regnig midsommarafton i år. Tvärtom väntas upp till 30 grader och sol i Göteborgsområdet. Anledningen är ett högtryck söderifrån som leder till varmare luft. Men hettan blir kortvarig.
– Vi har gått ut med ett meddelande om höga temperaturer, det gäller Västra Götaland, säger Charlotta Eriksson, meteorolog på SMHI.

Nubbe, sill, små grodor – och regnskurar. Det är för de allra flesta svenskar synonymt med svensk midsommar.

Men i år blir det annorlunda. I alla fall om man kikar på väderapparna som utlovar runt 30 grader i Göteborgsområdet.

Den höga temperaturen bekräftas av Charlotta Eriksson, meteorolog på SMHI.

– Ja, enligt den senaste prognosen kommer ett högtryck söderifrån. I samband med det strömmar varmare luft upp till Västkusten, säger hon.

Det ser alltså ut som att midsommarafton kommer bjuda på värme och mycket sol. Högtrycket med den varma luften som styr emot håller sig kvar.

– Det börjar bli mer och mer säkert nu. Jag tycker att den är så säker som en prognos kan vara två dagar innan midsommar, säger Charlotta Eriksson.

Däremot konstaterar Charlotta Eriksson att det inte går att utesluta att det kommer någon skur till midsommarhelgen.

Värme från söder

GP har tidigare rapporterat om värmeböljan som spred sig över stora delar av södra Europa i helgen. I Frankrike var det som varmast, där städerna Bordeaux och Biarritz nådde en temperatur på 43 grader.

Är det värmen från södra Europa som tar sig upp hit nu?

– Ja, en del av den varma luften i söder puffar upp. Men det är fortfarande allra varmast i söder, eftersom det är kontinenten som värmen kommer ifrån.

Hur länge stannar värmen i Göteborgsområdet?

– Den ser ut att stanna, men nederbördsområdet närmar sig. Det kan komma lite svalare temperaturer och regn under natten till måndag.

Enligt SMHI:s prognos blir det kallare igen nästa vecka då svalare luft kommer västerifrån.

LÄS OCKSÅ: Vinbrist på Systembolaget till midsommar

LÄS OCKSÅ: Meteorologen om midsommarvädret: ”Lever på hoppet”

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.