Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Döttrarna tvingades tigga – nu har deras mammor åtalats vid Göteborgs tingsrätt. OBS: Arkivbild. Bild: Janerik Henriksson/TT
Döttrarna tvingades tigga – nu har deras mammor åtalats vid Göteborgs tingsrätt. OBS: Arkivbild. Bild: Janerik Henriksson/TT

Tvingade döttrarna tigga – mammorna tog hand om pengarna

Två kvinnor har åtalats för att de under sommaren tvingat sina underåriga tonårsdöttrar att tigga på olika platser i Göteborg. Pengarna som flickorna drog in misstänks mammorna ha lagt beslag på.

Det var för en dryg månad sedan som en privatpersonen larmade polisen. Personen hade reagerat på att en tiggande flicka vid torget i Tuve på Hisingen såg väldigt ung ut.

– Det visade sig att flickan var 17 år. Det är brottsligt att exploatera personer under 18 år för tiggeri, säger Eva Larsson, utredare vid sektionen för internationell och grov organiserad brottslighet vid polisen i region väst.

Kort efter upptäckte polisens spanare på plats ytterligare en ung kvinna som tiggde som även hon visade sig vara 17 år.

I närheten befann sig deras mammor, två kvinnor i 40-årsåldern som greps, anhölls och häktades misstänkta för människoexploatering. Flickornas id-handlingar hade mammorna tagit hand om. Båda kvinnorna nekar till brott.

Enligt polisens utredning tog de sina döttrar från ett östeuropeiskt land under sommaren och tvingade dem att dagligen tigga, bland annat i Tuve och på Backaplan.

Tvingades sitta och tigga

Pengarna som flickorna fick in genom tiggeriet misstänks mammorna ha lagt beslag på.

LÄS MER: Tvingade tonårsmamman att tigga – åtalas

Polisen i Göteborg har under en tid haft flera fall där unga personer tvingats sitta på torg eller i köpcentrum och tigga utanför affärer där det passerar många människor.

– Får vi in tips där vi misstänker att barn utnyttjas i sådana sammanhang, så utreder vi, säger Eva Larsson.

På fredagen åtalade Håkan Larsson, åklagare vid Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet, de båda mammorna vid Göteborgs tingsrätt.

Brotten kvinnorna misstänks för är människoexploatering, en rubricering som infördes så sent som 2018 som ett alternativ till människohandel.

De båda flickorna har hörts av polis och omhändertagits av socialtjänsten.

De har erbjudits de stödåtgärder som finns för människohandelsoffer, i samverkan med polis, socialtjänst och regionkoordinatorerna.

LÄS MER: Flicka sattes att tigga i tolv minusgrader – par åtalas

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.