Morgonmyset med tv-brasa på Nolbyskolan i Alingsås slutade med besök från räddningstjänsten. (Arkivbild)
Morgonmyset med tv-brasa på Nolbyskolan i Alingsås slutade med besök från räddningstjänsten. (Arkivbild) Bild: Mats Schagerström/TT

Tv-brasa orsakade brandlarm och utryckning till Nolbyskolan

Tre brandbilar ryckte ut på ett larm om brand i Nolbyskolan i Alingsås på måndagsmorgonen. Det visade sig att någon hade sett en tv-brasa genom ett fönster – och trott att det brann på riktigt.

ANNONS
|

Klockan 08.33 kom larmet in till räddningstjänsten: Brand i Nolbyskolan, en kommunal grundskola för barn i klasserna F–6 i Alingsås.

– Vi åkte till platsen med en styrka från Alingsås, med tre fordon och en insatsledare, säger Patrik Hedlund, larm- och ledningsoperatör vid räddningstjänsten.

Väl på plats uppstod en kort stunds förvirring. Inget brandlarm hade gått på skolan och alla barnen satt i sina klassrum och hade morgonmys.

– Vi hade ju inget larm på skolan, det var frid och fröjd här, säger Ann-Cathrine Backmark, rektor på Nolbyskolan.

Lyckades lokalisera orsaken till brandlarmet

Tillsammans med räddningstjänsten lyckades hon lokalisera orsaken till larmet.

– Jag gick med dem ut och så tittade vi från den riktningen som den som hade larmat bodde. Då såg vi att jaha, det var så det var, säger Ann-Cathrine Backmark.

ANNONS

En privatperson hade trott sig se en riktig brand genom ett fönster på skolan. Men branden var i själva verket en film föreställande en mysig brasa.

– Vi har en projektor som visar en tv-brasa på väggen. Barnen tittar lite på julkalendern på morgonen och sedan har vi brasan på en stund. Det är så mysigt, men utifrån såg det ut som att det brann, säger Ann-Cathrine Backmark.

Det hela räknas inte som ett falsklarm, då den som ringde in faktiskt trodde att det brann.

– Det är lätt hänt, det kan verkligen se verklighetstroget ut. Inringaren trodde ju att det brann så då var det helt rätt att ringa, säger Patrik Hedlund vid räddningstjänsten.

LÄS MER:Anlagd brand på missbruksboende i Borås

LÄS MER:Brand i Frillesås utreds som grov mordbrand

LÄS MER:Rökdykare räddade kvinna från lägenhetsbrand

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS