Tumlare hittades uppspolad på Öckerö: ”Aldrig sett förr”

Förra veckan upptäckte Kajsa Hansson en död tumlarkalv som flöt vid vattenbrynet.
– Jag har bott här i 53 år och har aldrig sett det förut, säger hon. Experten Julia Carlström berättar vad du ska göra om du påträffar ett uppspolat djur.

ANNONS
|

Det var under en promenad längs det nya gångstråket vid Kanndalen på Öckerö förra veckan som Kajsa Hansson gjorde det makabra fyndet: en sargad tumlare låg och guppade vid vattenbrynet.

– Jag har bott här i 53 år och har aldrig sett det förut, men jag springer ju inte runt och kollar vid stränderna. Det händer att sälar hamnar nere i viken men tumlare har jag inte sett, säger Kajsa Hansson.

LÄS MER:”Aldrig varit så många dumpade djur som nu”

LÄS MER:Ovanligt hajfynd i Lysekil fångades på bild

Hon uppskattar storleken till cirka 90 centimeter, vilket i så fall betyder att det rör sig om en kalv som föddes i början av sommaren.

– Jag tänkte vad som hänt med den och såg att den hade märken på huvudet och på kroppen. Jag vet inte om någon kört på den med propellern eller om den skvalpat mot någon sten, säger hon.

ANNONS

Fynd ska rapporterats till Naturhistoriska riksmuseet

Julia Carlström är intendent på Naturhistoriska riksmuseet och ansvarar för det nationella övervakningsprogrammet för tumlares antal och utbredning. Mellan 2006 och 2019 har omkring 460 tumlare hittats uppspolade på land i Sverige.

– Det är fler de senaste åren än för tio år sedan, säger Julia Carlström.

Vad ökningen beror på är svårt att säga. En orsak kan vara ökad kännedom om att fynd av döda tumlare ska rapporteras in till Naturhistoriska riksmuseet.

LÄS MER:Vännerna filmade en flock späckhuggare utanför Öckerö

– Det skulle jag säga är den största faktorn. Ser man på trender för populationsstorlekarna ser man inga större förändringar, säger Julia Carlström.

Det finns omkring 340 000 Nordsjötumlare och 17 000 Bälthavstumlare, men det råder stor osäkerhet kring de skattningar som gjorts och olika länder vacklar något i sina populationsbedömningar.

– Vi kan inte säga att det är jättebra, förhoppningsvis är den okej, säger hon.

Populationen som lever i Östersjöområdet är akut hotad – uppskattningsvis finns 500 individer i livet.

Vanligaste dödsorsaken bland tumlare är drunkning

Vanligaste dödsorsaken bland strandade tumlare är att den fastnat i fiskredskap och drunknat. Andra orsaker kan vara parasitangrepp eller miljögifter.

Tumlarna som samlas in hamnar ofta i ett fryslager på Naturhistoriska museet i Göteborg där de lastas stående på nosen på en pall. Därefter körs tumlarna till Uppsala för obduktion och analys.

ANNONS

LÄS MER:Kompisgänget filmade tumlare under fisketuren

Så här bör du göra om du hittar ett strandat djur

Tumlare: Kontakta Naturhistoriska riksmuseet så snart som möjligt. Ta gärna bilder också. Om det upphittade exemplaret bedöms som intressant ska en kontaktperson slå in tumlaren i svarta sopsäckar och lägga en papperslapp med information så tumlaren går att identifiera. Upphittaren får 1000 kronor om de bedömer att djuret ska hämtas.

Säl: Endast gråsäl tas emot från Västkusten. Även dessa bör rapporteras in till Naturhistoriska riksmuseet.

Utter: Hittar du en död utter ska det rapporteras in till polisen.

Källa: Naturhistoriska riksmuseet

GP satsar på Öckerö – missa inte det senaste!

Nu kan du få alla våra lokalnyheter och fördjupande reportage som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Öckerö. I mobilen hittar du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Alla artiklar om Öckerö hittar du även på gp.se/nyheter/storgöteborg

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS