Stök och smällare i Härryda – polisen riktar sig till föräldrar: ”Oroligt”

Ungdomar som avfyrar fyrverkeripjäser mot människor, ropar glåpord till poliser och gör hotfulla utfall mot väktare.
Efter flera incidenter i Härryda riktar sig nu polisen till föräldrar i kommunen.
– Man måste prata med sina barn om de här frågorna – om hur man beter sig, säger Niklas Svensson, kommunpolis.

ANNONS
|

Det är flera händelser de senaste veckorna, på flera håll i Härryda, som fått polisen att reagera. Den gemensamma nämnaren är ungdomar – från tolvårsåldern och uppåt – och deras beteende.

– Det har varit oroligt. Vi har haft olika incidenter med yngre ungdomar. Det har varit ett beteende med smällare vid väktare bland annat, och de har inte inte betett sig särskilt trevligt mot poliser och tjänstemän, säger Niklas Svensson.

Vid ett tillfälle ska ungdomar ha skjutit fyrverkeri.

Polis konfronterade ungdomar som bar leksakspistol

När polisen under tisdagen konfronterat en grupp ungdomar som setts med en leksakspistol i Mölnlycke, eskalerade situationen.

– Då kom det fler ungdomar, det gapades och skreks. Fula ord, som jag inte ens skulle ta i min mun, utropades. Då fick vi ta dit föräldrarna också, säger Niklas Svensson, och tillägger:

ANNONS

– Det stora problemet är trygghetsfrågan. Folk tycker att det är väldigt olustigt. Speciellt äldre människor kan bli rädda.

”Inte polisens eller skolans uppgift att uppfostra barn”

Efter denna händelse går nu polisen ut och beskriver utvecklingen i ett inlägg på sociala medier. Dels för att informera om att fler poliser kommer synas i Landvetter och Mölnlycke framöver – dels för att uppmana föräldrar att ta sitt ansvar.

– Det är inte polisens eller skolans uppgift att uppfostra barn. Man måste bli medveten som förälder om hur det går till, om hur ens ungdomar beter sig. Ditt barn kan vara hur snäll och trevlig som helst hemma, men efter 32 år som polis så har jag lärt mig att det inte alltid ser ut så som föräldrar tror, utanför hemmet.

Inte unikt för Härryda – men synligt när det händer

Problemet i sig är dock inte unikt för Härryda, som enligt Niklas Svensson snarare har varit relativt förskonat från incidenter som dessa tidigare.

– Statistiskt sett så är det ett av de lugnaste ställena i Göteborgsområdet. Men då blir det också kanske mer synligt.

Syftet med att skicka ett budskap till föräldrar är inte heller att peka ut eller skuldbelägga ungdomar i allmänhet.

– De allra flesta ungdomar sköter ju sig. Och även om man gör en dumhet någon gång, och hamnar lite snett, så är ju det inte hela världen. Det har ju de allra flesta gjort. Men det är en annan sak när vi ser ett beteende som går över gränsen, som inte är okej.

ANNONS

LÄS MER:Över 43 000 fyrverkerier och smällare har beslagtagits i år – kan ge fängelse för smuggling

LÄS MER:Busschaufför misshandlad i Härryda

LÄS MER:Härryda vill ha ordningsvakter i Mölnlycke och Landvetter

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS