SMHI varnar för plötslig ishalka i Västra Götaland, något som kan leda till olyckor och försenad kollektivtrafik. Bilden är en arkivbild, som tagits vid ett tidigare tillfälle.
SMHI varnar för plötslig ishalka i Västra Götaland, något som kan leda till olyckor och försenad kollektivtrafik. Bilden är en arkivbild, som tagits vid ett tidigare tillfälle. Bild: Pedersen

SMHI varnar för ishalka – risk för inställd och försenad trafik

Snö har fallit över stora delar av Västra Götaland. Snö som övergått i regn – och riskerar att frysa till is när den landar på vägarna. Nu varnar SMHI för ishalka.
– Ska man ge sig ut i trafiken så finns det risk för att det blir besvärligt, säger Linnea Rehn, meteorolog på SMHI.

ANNONS
|

Den gula varningen från SMHI har utfärdats för stora delar av Västsverige – från Marstrand i norr till Skånes allra sydligaste delar.

– Under morgonen har ett snöfall passerat Göteborg, och då har det delvis fallit regn som blivit underkylt. Vägytorna ligger ju på minussidan temperaturmässigt, så det fryser till och kan väldigt snabbt bilda ishalka, säger Linnea Rehn.

LÄS MER:Därför får du is på insidan av bilrutorna

Risk för olyckor och inställda avgångar

Det hala väglaget riskerar att orsaka olika sorters problem och störningar i trafiken under dagen. Bland annat i form av olyckor och långsam trafik, samt försenade eller inställda bussar, tåg och flyg.

I nuläget gäller varningen fram till klockan 18 i kväll.

ANNONS

– Snöfallet passerade ju under de tidiga morgontimmarna, men det kan komma mer nederbörd under dagen, säger Linnea Rehn.

LÄS MER:Experterna om isen i Göteborg

Snövarning i Bohuslän – upp till 15 centimeter

I stora delar av Bohuslän har SMHI utfärdat ytterligare en varning. Den avser själva snöfallet, som kan ställa till det för trafiken. Detta då stora mängder nysnö väntas falla under dagen.

– Där är det lite lägre temperaturer. I det stråket kan det bli runt 10 centimeter snö. Kanske upp till 15 centimeter på vissa håll.

Just denna varning gäller under både tisdagen och onsdagen, fram till natten mot torsdag.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS