”Vi går successivt mot ett vårväder. Men det är fortfarande väldigt tidig vår”, säger Max Schildt, meteorolog på SMHI. Bild: Stefan Berg
”Vi går successivt mot ett vårväder. Men det är fortfarande väldigt tidig vår”, säger Max Schildt, meteorolog på SMHI. Bild: Stefan Berg

SMHI:s glädjebesked: Nu är det meteorologisk vår i Göteborg

”Vintern rasat ut bland våra fjällar”.
Ja, nu är det faktiskt meteorologisk vår i Göteborgsområdet – även om det kanske inte känts så de senaste dagarna.
– Vi har börjat gå mot ljusare och mildare tider, säger Max Schildt, meteorolog på SMHI.

Veckan började med en snösmocka i stora delar av Västra Götaland. I Göteborg var det dock inte snö utan, som så ofta annars, regn som föll under stora delar av måndagen.

Känslan av att solen och värmen är på väg är inte särskilt påtaglig.

LÄS MER: Därför ska du inte mata änder med bröd

Men nu kommer ett glädjebud från SMHI – de meddelar att våren redan är här. I alla fall rent meteorologiskt sett.

– Det rör sig om en meteorologisk vår. Annars kan det ju vara en lite subjektiv upplevelse, det här med vår och årstider, vad man relaterar det till och så vidare, säger Max Schildt.

LÄS MER: Därför har ljusstaden Göteborg släckts ner – Avenyn mörklagd

Kan inte komma tidigare än nu

Att man nu kan konstatera att våren nått Göteborgsområdet beror på de senaste sju dygnens genomsnittstemperaturer. Samtliga har landat över nollan – och därmed står det klart att våren anlände den 15 februari.

– Dessutom kan det inte bli vår innan det datumet, rent definitionsmässigt, säger Max Schildt.

Med andra ord anlände den meteorologiska våren till Göteborg så tidigt som det bara går. Det gjorde den även 2019. I fjol kom den tre dagar senare – den 18 februari. Trots att minusgrader präglade början av februari så dröjde det inte länge innan det vände.

– Dygnsmedeltemperaturen kring Göteborg brukar ligga runt nollan i februari, så det har varit åt det mildare hållet i år. På vissa håll i Götaland så har den dessutom landat på två till tre grader.

LÄS MER: Drömmarna efter blixtnedslaget utanför Vinga hemsöker Viktor

Ingen garanti för plusgrader

Att en årstid är över, och att en annan tar vid, kan som bekant betyda vitt skilda saker för olika människor. Men vad betyder det egentligen rent generellt, för vädret och vardagen i Göteborgstrakten?

– Egentligen innebär det framför allt att vi har börjat gå mot ljusare och mildare tider. Det börjar slå om och vi röra oss in i en ny årstid. Vi går successivt mot ett vårväder. Men det är fortfarande väldigt tidig vår, säger Max Schildt, och tillägget:

– Det är ju inte stensäkert att det bara kommer bli plusgrader från och med nu.

Gul varning för snö på tisdagen

Våren ser dessutom ut att kunna bjuda på en hel del snö. På tisdagskvällen väntas det falla runt fem centimeter snö över Storgöteborg, och SMHI har utfärdat en gul varning.

Det innebär att halka, snömodd, dålig sikt kan orsaka problem i tåg-, buss- och flygtrafiken. Avgångar kan komma att försenas eller ställas in. Det finns även risk för störningar i el- och telenät.

Solig helg i Göteborg väntas

De kommande dagarna bjuder annars på temperaturer runt fem plusgrader, dock med ganska rejäla vindar på uppåt 20 sekundmeter i byarna. Särskilt på torsdagen, då det även väntas bli en hel del regn.

Till helgen väntas dock solen skina över Göteborgsområdet, och temperaturen lägger sig kring tre till fyra plusgrader på dagtid, enligt prognosen. Någon enstaka minusgrad kan förekomma på lördagskvällen.

LÄS MER: Göteborgs restauranger måste bygga om sina uteserveringar

LÄS MER: D-vitamin kan minska risk att dö i covid-19

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.