En läkare från en skärgårdskommun får kritik av Ivo efter att ha behandlat sina patienter med alternativmedicin.
En läkare från en skärgårdskommun får kritik av Ivo efter att ha behandlat sina patienter med alternativmedicin. Bild: Stina Stjernkvist/TT

Skärgårdsdoktor får kritik av Ivo för alternativmedicinsk vård

En läkare i Öckerö kommun har uteslutande använt alternativa behandlingsmetoder på sina patienter. Nu får läkaren kritik av Inspektionen för vård och omsorg för bristande yrkesutövning.

ANNONS
|

Det var under 2018 som anonyma tips kom in till Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) om att en läkare verksam i Öckerö kommun behandlade patienter med alternativmedicinska metoder.

Läkaren ska ha behandlat fem patienter uteslutande med kosttillskott. En legitimerad läkare är skyldig enligt patientsäkerhetslagen att behandla patienter efter vetenskapligt beprövad erfarenhet, och därför riktar Ivo nu kritik mot läkaren, rapporterar nyhetsbyrån Siren.

LÄS MER:Jenny hade halsfluss – rekommenderades silvervatten på Närhälsan i Göteborg

LÄS MER:Här är riskerna med att äta kosttillskott i onödan

– Vi ser allvarligt på det här. Det finns en risk att patienterna uppfattar hans legitimation som garantibevis för alternativmedicinsk behandling och därför inte söker verksam behandling, säger Ivo-inspektören Cecilia Bjerkås till GP.

Enligt Ivo riskerar därför läkarens behandlingar patientsäkerheten, även om patienterna inte tagit skada av behandlingen.

ANNONS

Kritiseras också för bristande patientjournalföring

Läkaren hävdar i yttrande till Ivo att han endast behandlat patienter som får eller har fått skolmedicinsk behandling, det vill säga sådan som varit föremål för vetenskapliga studier och uppföljning. Läkaren menar vidare att han vid behov uppmanar patienterna att söka sig till den traditionella vården.

Utöver behandlingsmetoderna kritiserar Ivo läkarens patientjournaler, vars dokumentation är ”mycket begränsad”.

Fotnot: GP har sökt den kritiserade läkaren utan att lyckas.

GP satsar på Öckerö – missa inte det senaste!

Nu kan du få alla våra lokalnyheter och fördjupande reportage som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Öckerö. I mobilen hittar du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Alla artiklar om Öckerö hittar du även på gp.se/nyheter/storgöteborg

LÄS MER:Nu tar hippien sin revansch med grodgift och LSD

LÄS MER:Ivo: Läkare skrev ut cannabisbaserat läkemedel utan tillräcklig utredning

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS