Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Sverigedemokraternas styrelse på Orust avgår efter att två medlemmar uteslutits av partistyrelsen.  Bild: MICHAEL ERHARDSSON
Sverigedemokraternas styrelse på Orust avgår efter att två medlemmar uteslutits av partistyrelsen. Bild: MICHAEL ERHARDSSON

SD på Orust står utan styrelse efter fem avhopp

I måndags uteslöts två SD-medlemmar på Orust ur partiet efter interna konflikter med partitoppen. I fredags hoppade fem ledamöter av partiet i protest.

I måndags valde SD:s högsta beslutande organ, partistyrelsen, att lokalföreningens ordförande Kaj Kvorning och ledamoten Maritha Dyfverman, skulle uteslutas ur partiet. På fredagskvällen beslutade ytterligare fem personer att lämna sina poster i SD:s styrelse, vilket Lokaltidningen Stenungsund var först med att rapportera.

Bild: Skärmdump
Bild: Skärmdump

Matheus Enholm är ordförande för partiets norra distrikt i Västra Götalands län.

– Partistyrelsen beslöt att utesluta två personer i måndags och det kanske har upprört några i styrelsen som nu har valt att lämna sina uppdrag och partiet. Det har varit en process som har pågått i ett par månader nu. Ingen är misstänkt för något brott men vi har stadgar och en kommunikationsplan att förhålla oss till och det är där de har brustit, säger han.

LÄS MER: Jimmie Åkesson: Vi har påverkat mer än jag vågat drömma om

"Rena lögner”

Enholm är förtegen kring orsaken men enligt Maritha Dyfverman handlar det för hennes del om påstådda anklagelser om att hon ska ha uttryckt sig i kränkande ordalag om andra.

– Jag uteslöts med omedelbar verkan på falska grunder och rena lögner där det påstås att jag uttryckt mig nedsättande om andra men det har jag inte gjort, säger hon.

Kaj Kvorning sitter som ledamot för SD i kommunstyrelsen på Orust medan Maritha Dyfverman är ledamot för partiet i kommunfullmäktige men de är nu politiska vildar.

– Jag respekterar att de övriga lämnar styrelsen och partiet efter att deras vänner blivit uteslutna men man utesluter inte två medlemmar ut partiet utan anledning, säger Matheus Enholm, som inte vill inte uppge vad som ligger bakom uteslutningen.

Nytt årsmöte väntar

– Det är inte tillräckligt många kvar för att bedriva ett rimligt styrelsearbete och därför får vi kalla till ett nytt årsmötet där medlemmarna får välja en ny styrelse. Vi har ett kyrkoval i höst och då måste man ha en fungerande styrelse.

Under fredagen gick SD Orust ut med ett meddelande i sociala medier om att styrelsen avgår. På lördagen hade inlägget tagits bort och i ett nytt inlägg skrev man bland annat detta:

”De budskap som spridits på SD-Orusts sociala medier och hemsida är skrivna av före detta medlemmar som haft åtkomst till våra kanaler.”

”Deras budskap motsvarar inte partiets, och skrivelserna har därför plockats bort, tillsammans med deras behörigheter till vår hemsida och våra sociala medier.”

GP har förgäves sökt Kaj Kvorning för en kommentar.

LÄS MER: Åkesson insläppt i värmen – men i Göteborg pratar ingen med SD

LÄS MER: Åkesson hånas för tweet om SD-rötter

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.