Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Robert Hannah föreslår att man ska byta namn på Landvetter flygplats och motiverar det bland annat med att ”mer behöver göras för att erinra om göteborgaren Torgny Segerstedts inspirerande mod och gärningar i en tid då främlingsfientligheten åter vinner terräng”. Bild: FREDRIK PERSSON / TT
Robert Hannah föreslår att man ska byta namn på Landvetter flygplats och motiverar det bland annat med att ”mer behöver göras för att erinra om göteborgaren Torgny Segerstedts inspirerande mod och gärningar i en tid då främlingsfientligheten åter vinner terräng”. Bild: FREDRIK PERSSON / TT

Robert Hannahs (L) förslag: Byt namn på Landvetter flygplats

Riksdagsledamoten Robert Hannah (L) har lämnat in en motion om att byta namn på Landvetter flygplats – till Landvetter Torgny Segerstedt flygplats.
– Torgny Segerstedt-flygplatsen skulle bli en tydlig internationell symbol för en välkomnande stad som står öppen för världen och som kämpar mot alla former av förtryck.

Landvetter flygplats kan få ett nytt namn. I alla fall om riksdagspolitikern Robert Hannah från Liberalerna får som han vill. Han har nämligen nyligen lämnat in en motion till riksdagen där han föreslår att flygplatsen ska byta namn från Landvetter flygplats till Landvetter Torgny Segerstedt flygplats.

I motiveringen till förslaget står det bland annat: ”Jag anser att mer behöver göras för att erinra om göteborgaren Torgny Segerstedts inspirerande mod och gärningar i en tid då främlingsfientligheten åter vinner terräng.”

LÄS MER: Försökte resa med falskt coronapass – rev sönder det i väntan på polisen

LÄS MER: Högkonjunktur i Härryda – här finns jobben

Torgny Segerstedt var en svensk publicist och religionshistoriker som bland annat gjorde sig känd för sin tidiga kritik mot den tyska nazismen och för sitt försvar av tryck- och yttrandefriheten. Han föddes i Karlstad, men spenderade större delen av sitt yrkesverksamma liv i Göteborg som huvudredaktör för Göteborgs Handels- och Sjöfarts-Tidning.

”Behöver påminnas om de hjältar vi har”

Robert Hannah (L) hoppas på att om man skulle namnge flygplatsen efter Torgny Segerstedt skulle det vara ett sätt att påminnas om honom och andra svenska hjältar.

– Internationellt sett så är det så att många döper sina flygplatser efter folkhjältar. Och jag menar på att Göteborg och Västsverige behöver påminnas om de hjältar vi har. Han är den som tagit upp kampen om mänskliga rättigheter och publicistisk frihet. Och det här vågade han göra mitt under ett brinnande världskrig mot nazismen, säger Robert Hannah.

Det är ju inte första gången du lämnar in en motion om detta, varför igen?

– Det handlar egentligen inte om igen. Som en av de jag ser mest upp till, Barbro Westerholm, brukar säga: Det gäller att tjata så långt som möjligt. Jag har vunnit många segrar trots att många varit emot från början. En politiker vinner inga segrar genom att tro att man kan lämna in en motion en gång och sedan är det klart.

Han är medveten om att chansen att lyckas driva igenom motionen är liten, men tror ändå att den är större i dag än när han tidigare lämnat in motionen.

Om Torgny Segerstedt

Torgny Segerstedt var en svensk publicist och religionshistoriker som var aktiv i början på 1900-talet. Han gjorde sig känd bland annat för sin tidiga kritik mot den tyska nazismen och varnade tidigt för att Europas fred var på spel.

Från 1917 och till och med hans död 1945 var han huvudredaktör för Göteborgs Handels- och Sjöfarts-Tidning. En av hans mest kända artiklar var en ledare som avslutades med orden ”Herr Hitler är en förolämpning”.

Torgny Segerstedt var på många sätt en kontroversiell person. Förutom att det fanns de som tyckte att han skulle upphöra med ”de arroganta och hatfyllda skriverierna om Tredje riket” så skapade han också kontrovers när han publicerade den första svenska avhandlingen i religionshistoria, Till frågan om polyteismens uppkomst. Även hans strävan att få en professur i religionshistoria upprörde känslor.

Han var också en stark försvarare av tryck- och yttrandefriheten. Många av de idéer som finns i den tryckfrihetsförordning som gäller än idag kommer ur hans tanke om att skydda yttrandefriheten – även i kristider.

Född: 1876, Karlstad

Död: 1945, Göteborg

Källa: Stiftelsen Torgny Segerstedts minne

– Jag tror att det är större chans idag. Det är fler och fler som pratar om behovet av det här. Men det handlar om att jag vill leda debatten i de här frågorna, säger Robert Hannah.

Trots att vi i Sverige inte har som tradition att namnge flygplatser efter personer, så ser Hannah inga hinder med att göra det.

– Vi har ju namngivna gator och torg, så det borde ju inte vara några problem. Det är ju bättre än Landvetter. Folk vet inte ens var Landvetter ligger. Det är ju inte ens en kommun.

Är detta ens en riksdagsfråga? Det är väl Swedavia som bestämmer vad flygplatsen ska heta?

– Swedavia är ett statligt bolag. Och i grund och botten är det ju så att om politiken vill göra någonting så kommer politiken kunna göra det, om det inte är alldeles lagvidrigt. Men de är ju ett statligt bolag och det är riksdagen eller regeringen som i praktiken styr, så det är klart att vi kan styra in till det.

Vad tror du annars om typ Glenn Hysén airport?

– Jag gillar att kolla på Glenn Hysén på TV och det finns ju många kändisar från Göteborg som tur är, men Torgny Segerstedt är ju den som har gjort den största gärningen.

Flygplatser med namn efter kända personer

Paris-Charles de Gaulle flygplats – Frankrikes största flygplats är namngiven efter statsmannen, politikern och militären Charles de Gaulle. Som överste i franska armén ledde han Frankrike till motanfall mot de tyska pansardivisionerna 1940. Han var också Frankrikes första president i den femte franska republiken.

Adolfo Suárez Madrid-Barajas flygplats – Flygplatsen i Madrid har fått sitt namn från den spanske politikern Adolfo Suárez. Som premiärminister genomförde han stora politiska reformer som ledde till den auktoritära Francoregimens fall.

Rom-Leonardo da Vinci–Fiumicino flygplats – Leonardo da Vinci är kanske mest känd för sin målning Mona Lisa och muralmålningen Nattvarden, men var förutom konstnär även verksam bland annat som arkitekt, uppfinnare, matematiker och filosof. Han anses vara en av renässansens mest betydande personer.

Sabiha Gökçens internationella flygplats – I Istanbul ligger Turkiets näst största flygplats, namngiven efter Sabiha Gökçen. Hon var en turkisk flygpionjär och den första kvinnliga stridspiloten i världen. Tre år efter att hon själv avlagt examen till Türkkusu flygskola utnämndes hon till chefsinstruktör på skolan.

Berlin Brandenburgs flygplats – På tyska heter flygplatsen Flughafen Berlin Brandenburg “Willy Brandt“ efter den tyska socialdemokratiska politikern Willy Brandt. Han var förbundskansler mellan 1969 och 1974 och initierade under sin tid den nya tyska Östpolitiken för vilken han 1971 emottog Nobels fredspris.

John F Kennedy international airport – Den stora flygplatsen i New York, USA, är uppkallad efter presidenten John F. Kennedy. Han inledde stora reformer i landet med sänkta skatter och ökade medborgarrättigheter, men är nästan mest känd för att han den 22 november 1963 sköts till döds på öppen gata.

GP satsar på Härryda – missa inte det senaste!

Nu kan du få alla våra lokalnyheter och fördjupande reportage som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Härryda. I mobilen hittar du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Alla artiklar om Härryda hittar du även på gp.se/nyheter/storgöteborg.

LÄS MER: Här är nya flyglinjerna från Landvetter

LÄS MER: Stena Line får konkurrens av flyglinje mellan Göteborg och Århus

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.