Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Räddningstjänsten rycker ut på många gräsbränder

Under lördagen har räddningstjänsten i Storgöteborg fått rycka ut på flera gräsbränder. Trots att det inte råder eldningsförbud uppmanar nu räddningstjänsten allmänheten att sluta elda.
– Vi kan få in fem larm i timmen emellanåt, säger Johan Karlsson, larm- och ledningsoperatör vid räddningstjänsten i Storgöteborg.

Många passar under april månad på att bränna löv och kvistar på sin mark. Men just nu sprider sig elden lätt. På lördagen har larmen om bränder i terräng strömmat in till räddningstjänsten.

– Det är väldigt torrt som det är och så när det blåser så torkar det ännu snabbare och elden sprider sig snabbt, säger Johan Karlsson.

”Undvik att elda”

Det råder inte eldningsförbud nu, men det är bättre att låta bli att elda, anser räddningstjänsten.

– Vi kan få in fem sådana larm i timmen emellanåt. Det belastar oss ganska mycket och påverkar beredskapen. Så undvik att elda, säger Johan Karlsson.

Gräsbrand på Tjörn

Under eftermiddagen skickades bland annat tre brandbilar till en större gräsbrand på Tjörn där en 500 kvadratmeter stor brand härjade i vegetationen vid Södra bäck.

– Det är ingen fara för byggnader i närheten. Vi har ringat in den och håller på med eftersläckning, sade Johan Karlsson på lördagseftermiddagen.

Räddningstjänsten har inga uppgifter om hur branden startade.

LÄS MER: Ambulanspersonal släckte balkongbrand

LÄS MER: Gräsbrand i Vättlefjäll – drönare har kallats till platsen

LÄS MER: Många bränder tar fart i vårvädret

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.