Polisen varnar för att bostadsinbrotten kan komma att öka i samband med att restriktionerna släpper den 9 februari.
Polisen varnar för att bostadsinbrotten kan komma att öka i samband med att restriktionerna släpper den 9 februari. Bild: Sara Höglund

Polisen varnar för inbrottsvåg när restriktionerna släpper

Den senaste veckan har polisen fått in flera larm om villainbrott. Nu väntas inbrotten öka ännu mer i samband med att restriktionerna släpper.
– Har du inte larm är det läge att skaffa det nu, säger Anders Klingberg, förundersökningsledare.

ANNONS

De senaste veckorna har polisen sett en ökning av inbrott runt om i Partille. Värst drabbade är områden med mycket villor.

– Sävedalen och Öjersjö är värst drabbade. Det är de vanligaste ställena i och med att det är villaområden, säger Anders Klingberg, förundersökningsledare i polisområde Nordost där Partille ingår.

Polisen: Förbered dig för en inbrottsvåg

På onsdag den 9 februari släpper coronarestriktionerna i Sverige, vilket fått många att jubla – så även inbrottstjuvarna. Nu står vi troligtvis inför en inbrottsvåg, enligt Anders Klingberg.

– Det är vanligt att det är utländska ligor som begår de här brotten, färre restriktioner underlättar för dem. Det dog ut nästan helt när vi gick in i pandemin och nu kommer folk inte vara hemma lika mycket. Man får nog vara beredd på en ökning av inbrott den närmsta tiden.

ANNONS

Stjäl det som är enkelt att bära

Tjuvarna brukar ställa till en hel del oreda. Vanligast är att de bryter sig in genom fönster eller altandörrar – och därefter letar efter värdesaker som är enkla att få med sig från platsen.

– Guld, pengar, elektronik. Sådant som är enkelt att bära är vanligt att de tar med sig, säger Anders Klingberg.

Men de klassiska knepen att lägga guldet i frysen eller kontanter under madrassen är inget att föredra.

– Det är första ställena de letar.

Uppmaningen: Skaffa larm

Tjuvarna slår till när du minst anar det – inte bara under en längre utlandsresa, eller på dygnets mörka timmar. Anders Klingberg rekommenderar att prata med sina grannar och hjälpas åt med att hålla utkik.

– Vanligast är trots allt inbrotten sker på dagtid när folk inte är hemma, du kanske bara hinner vara borta några timmar, så den bästa rekommendationen är grannsamverkan och inbrottslarm. Har du inte larm är det läge att skaffa det nu.

Det finns ingen misstänkt för den senaste tidens villainbrott, men polisens tekniker har säkrat en del spår.

– Vi har både fått dna och fingeravtryck, sen får vi se vad vi får för svar från NFC.

LÄS MER:701 dagar av pandemi – bilderna vi aldrig glömmer

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS