Det väntas bli högre temperaturer i veckan. Men snöälskaren behöver inte oroa sig – enligt SMHI finns det ingen större risk för att snön försvinner.
Det väntas bli högre temperaturer i veckan. Men snöälskaren behöver inte oroa sig – enligt SMHI finns det ingen större risk för att snön försvinner. Bild: Meli Petersson Ellafi

Plusgrader till veckan – men snön väntas ligga kvar

Moln och plusgrader väntas svepa över Göteborgsområdet i veckan. Trots en högre temperatur lär snön ligga kvar – ett tag till.
– Det blir successivt högre temperatur dygn för dygn, säger Sofia Söderberg, meteorolog på SMHI.

ANNONS
|

Det har varit minusgrader och snöfall i Göteborg med omnejd den senaste veckan, något som resulterat i både pulkaåkning och trafikolyckor på olika håll.

På tisdagen väntas temperaturen fortsatt ligga under minusstrecket, men från onsdag och framåt visar prognosen att det blir plusgrader.

– Då väntas även tidvis mycket moln och det börjar komma in mindre kall luft. Sedan blir det successivt högre temperatur dygn för dygn, säger Sofia Söderberg, meteorolog på SMHI.

LÄS MER:Här finns Göteborgs bästa pulkabackar

Snön kan smälta tillfälligt

Snöälskaren behöver dock inte oroa sig. Någon enstaka plusgrad kan leda till att snön smälter tillfälligt, men eftersom minusgraderna återkommer under nätterna är det ingen större risk för att snön försvinner helt.

ANNONS

– Plusgraderna kan tära på snön, men det ser också ut att lite snöfall kan förekomma från torsdag eftermiddag och vidare in på fredag. Då kan vi nog ha kvar en del snö i Göteborgsområdet.

Sofia Söderberg säger dock att det kan se annorlunda ut i stadskärnorna, eftersom det finns andra förutsättningar som genereras av annan uppvärmning i centrum.

SMHI:s meteorolog Sofia Söderberg uppmanar till fortsatt försiktighet i trafiken eftersom det finns risk för frost- och ishalka.
SMHI:s meteorolog Sofia Söderberg uppmanar till fortsatt försiktighet i trafiken eftersom det finns risk för frost- och ishalka. Bild: SMHI

LÄS MER:Snöbyar drog förbi Göteborg och orsakade nya snöfall

GP har rapporterat om halkans påverkan i trafiken. Hur kan plusgraderna påverka väglaget framöver?

– Det är svårt att svara på eftersom vi tittar på temperaturen vid två meters höjd och vägytorna kan ha en annan temperatur. Generellt skulle jag säga att man bör vara försiktig när man är ute i trafiken, eftersom vi befinner oss i en period där det finns risk för frost- och ishalka.

LÄS MER:Glada men försenade göteborgare i snökaoset: ”Julkänslan kommer”

LÄS MER:Så många jular har varit snötäckta i Göteborg sedan millennieskiftet

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS