GP träffade Bill Persson och hans grannar redan 2011 när de reagerade på Partilles höga gatuavgifter vid nyexploateringen. Från vänster: Bill Persson, Johan Forssander och Rolf Johansson som är några av de drabbade.
GP träffade Bill Persson och hans grannar redan 2011 när de reagerade på Partilles höga gatuavgifter vid nyexploateringen. Från vänster: Bill Persson, Johan Forssander och Rolf Johansson som är några av de drabbade. Bild: ADAM IHSE / EXPONERA

Partille accepterar hovrättens dom om skadestånd för gatuavgifter

Hovrätten gav Bill Persson i Öjersjö rätt mot Partille kommun som tvingat honom betala nästan 800 000 kronor för nya gator vid hans fastighet. Nu har kommunen beslutat att acceptera domen och inte överklaga. Men vad som gäller för andra drabbade är ännu inte klart.
– Det finns en del frågetecken i domen, säger kommunstyrelsens ordförande Marith Hesse (M).

ANNONS
|

När Partille kommun för tio år sedan byggde en ny väg utanför Bill Perssons fastighet i Öjersjö tvingades han betala nästan 800 000 kronor i så kallad gatukostnadsavgift.

Skälet till att gatuavgiften blev så hög var att kommunen tog betalt för fyra fastigheter i stället för en, eftersom fastigheten i framtiden skulle kunna styckas av till fyra.

Med hjälp av Centrum för rättvisa stämde Bill Persson Partille kommun i domstol. Han argumenterade för att gatukostnadsuttaget innebar ett oproportionerligt ingrepp i hans äganderätt.

Tingsrätten gav kommunen rätt. Men hovrätten ansåg precis som Bill Persson att ”kommunens agerande – att ta ut gatukostnadsavgifter för ännu inte existerande fastigheter och kräva omedelbar betalning för dem – har utgjort en överträdelse av Bill Perssons egendomsskydd”.

ANNONS

Kommunen dömdes därför till att betala skadestånd på sammanlagt 650 000 kronor plus Bill Perssons rättegångskostnader i tings- och hovrätt: 87 000 respektive 69 000 kronor.

Överklagar inte domen

På Partilles senaste kommunstyrelsemöte togs beslut om att inte överklaga domen.

– Domen handlar om det enskilda fallet och resonerar kring proportionalitetsprincipen. det är inte själva gatukostnadsfrågan i sig som man bedömer utan att konsekvensen blivit oproportionerligt stor och det är en bedömning som vi delar. I den här fallet hade det kunnat vänta tills styckningen gjorts, säger Marith Hesse (M).

Men hon ser också en del frågetecken i domen och hur den ska tillämpas framöver.

– De har inte dömt oss att återbetala gatukostnaderna utan till skadestånd. Vi har lite frågor kring vad det betyder. Det måste kommunens tjänstemän och jurister titta närmare på.

Vad betyder det för andra fastighetsägare i Partille som drabbats på samma sätt som Bill Persson?

– Det är det vi känner att vi måste titta på, så det kan vi inte uttala oss om än, säger Marith Hesse.

Bill Persson är förstås glad över att Partille accepterar domen, men samtidigt bekymrad över att andra drabbade inte kan räkna med att få tillbaka sina pengar.

– Det är jättebra. Jag klagar inte. Men det ska gälla för alla. Det är inte bara jag utan flera här som har betalat för tre, fyra tomter, säger han.

ANNONS

Hans jurist på Centrum för rättvisa, Alexandra Loyd, är kritisk till kommunens resonemang kring domen.

– Jag tycker att den här domen är väldigt tydlig. Man kan inte säga att okej Bill Persson får rätt men ingen annan. Man måste behandla sina kommuninvånare lika. Så om man inte överklagar i Bill Perssons fall då har man accepterat det här och då måste man acceptera det även i andra fall, säger hon.

Överenskommelse med Front advokater

Partille kommun har i tvisten med Bill Persson representerats av advokatbyrån Front – byrån vars avtal med Göteborg och kranskommunerna hävdes i september i fjol. Detta sedan kommunen slagit ned på överdebiteringar av Front, efter en omfattande granskning av GP.

I tingsrättens dom i Bill Persson-målet gjorde rätten en gigantisk kapning av Fronts begärda arvode. Av begärda 650 000 kronor fann tingsrätten att 102 000 kronor var rimliga.

Samtidigt hade Partille kommun, fram till juni i fjol, betalat ut 423 000 kronor till Front i Bill Persson-ärendet.

Nu har kommunen och Front advokater enats om att stanna vid det belopp som betalats.

– I grunden är vi nöjda med kvalitén i deras arbete. Sen har det varit en diskussion om antalet timmar. Det är jättesvårt att avgöra vad som är rimligt, och svårt att få tillbaka det som redan betalats. Nu har vi betalat två tredjedelar av det som var deras krav och det känns bra att vi är klara i den delen, säger Marith Hesse.

ANNONS

LÄS MER:Tingsrätten: Stor överdebitering av Front

LÄS MER:Domen: Rätt att Bill fick betala nästan en miljon för kommunens nya gator

LÄS MER: Ledarkrönika: Partille kommun trampar på äganderätten

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS