Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

En av 315 tutor runt i Storgöteborg. På måndag klockan 15.00 är det dags för ett test av dem, ett så kallat VMA, viktigt meddelande till allmänheten.  Bild: Henrik Montgomery/TT
En av 315 tutor runt i Storgöteborg. På måndag klockan 15.00 är det dags för ett test av dem, ett så kallat VMA, viktigt meddelande till allmänheten. Bild: Henrik Montgomery/TT

På måndagen testas VMA – här saknas fungerande tutor

På måndag klockan 15.00 testas signalen VMA, viktigt meddelande till allmänheten. Med anledning av det förändrade omvärldsläget vill ansvariga myndigheter betona att det är ett test.
– Det är viktigt att förklara att testet inte görs för att det är krig, utan att det är just ett test, säger Kenneth Wassberg på Räddningstjänsten.

Fyra gånger om året kontrolleras det att signalen Viktigt meddelande till allmänheten, även kallat Hesa Fredrik, fungerar.

Tillfället är alltid klockan 15.00 den första helgfria måndagen i respektive kvartals sista månad.

Nu på måndag är det dags igen.

Sju sekunders signal, 14 sekunders tystnad.

Allt upprepat sex gånger.

Sedan är det klart.

Varningssystemet är en del av Sveriges krisberedskap och används vid olyckor, allvarliga händelser och störningar i viktiga samhällsfunktioner.

Den här gången har Myndigheten för samhällsskydd och beredskap känt sig nödgad att berätta om testet i förväg.

Regelbunden inspektion för att säkerställa funktionen

Förklaringen är det förändrade omvärldsläget på grund av kriget i Ukraina.

För att säkerställa systemets funktion avsätter Räddningstjänsten i Storgöteborg tid för regelbunden inspektion av anläggningen.

Varningstekniker Kenneth Wassberg har kontrollerat merparten av de 315 tutorna. De flesta har visat sig fungera. Några är urkopplade på grund av pågående byggprojekt och några ska kontrolleras en extra gång.

– Jag upplever att de flesta tutorna fungerar. Jag har några jag ska titta på igen. Man får ta det mest akuta, säger Kenneth Wassberg.

Även om samtliga kommuner i Storgöteborg har tutor finns de inte på alla orter. Ett exempel är Öjersjö i Partille kommun.

– Jag kan inte svara på varför det inte finns några tutor där, men vi har fått en del samtal från just Öjersjö. Det är Partille kommuns ansvar att tala om var det ska upprättas tutor, säger Kenneth Wassberg.

Kenneth Wassberg från Räddningstjänsten genomför testen av de tutor som används vid måndagens VMA klockan 15.00. Bild: Måns Langhjelm
Kenneth Wassberg från Räddningstjänsten genomför testen av de tutor som används vid måndagens VMA klockan 15.00. Bild: Måns Langhjelm

Han berättar även om att några tutor i Majorna har plockats ned och stängts av på grund tak- och husrenovering.

– Det är för att de inte ska börja vråla när byggubbarna går där uppe. Annars hade det kunnat ske en och annan olycka.

Förra gången fungerade inte testet som det skulle

Systemet är byggt för utomhusalarmering. Sitter man inomhus finns det en risk att man inte hör larmet.

– Skulle det höras även inomhus skulle vi behöva fördubbla antalet tutor, säger Kenneth Wassberg på Räddningstjänsten.

Då testas VMA i Sverige 2022

Tidpunkten för testerna är klockan 15.00 den första helgfria måndagen i respektive kvartals sista månad.

* 7 mars

* 13 juni (obs, 13 juni då nationaldagen är första måndagen)

* 5 september

* 5 december

Källa: MSB

Det görs fyra test om året. Ansvaret för testen fördelas mellan Räddningstjänsten och SOS Alarm. Denna gång är det SOS Alarm som ansvarar för testet. Förra gången SOS Alarm ansvarade för testet fungerade det inte som det skulle.

– Vi vet inte vad det var som gick fel. Alla ljöd inte. Däremot såg det ut som att de gjorde det. Jag fick hur mycket samtal som helst om det, säger Kenneth Wassberg.

Räddningstjänsten uppmanar folk att berätta om trasiga tutor

För att säkerställa funktionen av anläggningen uppmanar Räddningstjänsten människor att höra av sig till MSB eller Räddningstjänsten i de fall misstanke om trasig tuta finns.

– Så kan vi lista ut var i staden det är, säger Kenneth Wassberg.

Räddningstjänsten i Storgöteborg ansvarar för skötseln av tutorna i sina medlemskommuner. Dessa är Göteborg, Mölndal, Kungsbacka, Partille, Härryda och Lerum. Utrustningen ägs av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

Det finns två sorters tutor, den elektroniska och den kompressordrivna. Den elektroniska behöver mindre underhåll, den tryckluftsdrivna kräver tätare tillsyn.

– Det kan läcka luft och man ska byta slangar och är en massa meck. Vi har ett övervakningssystem där vi tittar på varje tuta.

Fyra sorters utomhuslarm – så låter de

Vid allvarliga händelser, kris, krigsfara och krig kan varningar utfärdas med hjälp av utomhuslarm.

Beredskapslarm

* Signal 30 sekunder – uppehåll 15 sekunder, upprepas under 5 minuter.

Beredskapslarm används om regeringen vill meddela att det råder omedelbar krigsfara, eller att landet är i krig.

Om du hör beredskapslarmet ska du omedelbart gå inomhus och lyssna på Sveriges Radio P4 för att få mer information. Var förberedd på att kunna lämna bostaden med kort varsel. Ta med det allra viktigaste, varma kläder, något att dricka samt id-handlingar. Om du är krigsplacerad ska du genast ta dig till den plats du har fått besked om.

Flyglarm

* Signal med korta stötar under 1 minut.

Om det militära försvaret upptäcker ett hotande luftangrepp används signalen för flyglarm för att varna allmänheten.

Vid flyglarm ska du genast söka skydd i närmaste skyddsrum eller källare.

VMA, viktigt meddelande till allmänheten

* Signal 7 sekunder – uppehåll 14 sekunder, upprepas 6 gånger.

Används för att varna allmänheten vid händelser som gasutsläpp, bränder med explosionsrisk och störningar i viktiga samhällsfunktioner. Du nås av VMA via radio och tv, men vid allvarliga händelser kan VMA också sändas ut via utomhusvarningssystemet, även kallat ”Hesa Fredrik”.

Om du hör VMA-signalen ska du omedelbart gå inomhus och stänga fönster, dörrar och ventilation och lyssna på Sveriges Radio P4.

Faran över

* Ihållande signal i 30 sekunder.

Signalen betyder att faran är över. Det innebär att du inte längre behöver hålla dig inomhus med stängda fönster, dörrar och ventilation. Om du befinner dig i ett skyddsrum eller skyddande utrymme kan du lämna det.

Källa: Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB.

LÄS MER: Därför hördes inte ”Hesa Fredrik” – flera tutor trasiga

LÄS MER: Mystiskt ljud väckte göteborgare under natten

LÄS MER: Hit ska 2 500 göteborgare fly vid ett angrepp

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.