Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Omfattande insats efter oljeutsläpp i skärgården

En okänd mängd bunkerolja hamnade i havet under skärtorsdagen. Detta i samband med en olyckshändelse när ett fartyg tankades.
Nu fortsätter det omfattande saneringsarbetet:
– Vår inriktning är tydlig: Oljan ska upp ur havet. Vi har kraftsamlat, säger Jonas Holmstrand, räddningsledare.

Under natten mot skärtorsdagen inträffade ett oljeutsläpp i havet utanför Göteborg som resulterade i en omfattande insats för att lokalisera och sanera oljan.

Under torsdagen togs cirka 600 liter upp från havet, men då det fortfarande är oklart hur mycket det rör sig om har både polishelikopter och flygplan i flera omgångar flugit över området för att söka efter ytterligare olja.

– I nuläget vet vi inte hur mycket olja som slagit på land och hur mycket som fortfarande finns ute till havs. Flyget ger oss en bättre överblick, har räddningsledare Jonas Holmstrand, sagt tidigare.

På lördagen meddelade Kustbevakningen att flygningarna över området under långfredagen inte visade att det är några större ansamlingar med olja ute till havs.

LÄS OCKSÅ: Oljeutsläpp i skärgården sprider sig – har nått vikar på Öckerö

Tjock och trögflytande olja

Kustbevakningen och räddningstjänsten har arbetat med att ta upp den olja som man hittills kunnat lokalisera.

– Vi håller på och jobbar tillsammans med räddningstjänsten och frivilliga på plats. Vi tar upp olja som finns i vattnet och de tar upp på land, säger Valdemar Lindekrantz, presstalesperson vid Kustbevakningen.

Utsläppet inträffade till följd av en olyckshändelse i samband med att ett fartyg tankades väster om Vrångö i södra skärgården, och enligt Valdemar Lindekrantz rör det sig om lågsvavlig bunkerolja.

– Den är tjock och kletig och skadlig för miljön. Vi arbetar med andningsskydd och skyddsutrustning, det är inget man vill få på sig, säger han och rekommenderar folk som upptäcker olja att inte röra vid det.

Uppemot 700 liter har tagits upp

Under torsdagen upptäcktes olja i mindre sjok i vikar längs Öckerös västsida, men på fredagen ska olja även ha hittats på nordvästra Hönö.

Till de 600 liter man tidigare hade tagit upp har Kustbevakningen under dagen lyckats sanera ytterligare omkring 100 liter från vattnet.

– Utifrån den olja vi har tagit upp skulle jag inte säga att det är ett stort utsläpp, men även små utsläpp kräver mycket resurser, säger Valdemar Lindekrantz och fortsätter:

– Det är små sjok med olja som letar sig in i vikar, och ofta på otillgängliga ställen, så det kräver mycket arbete.

LÄS OCKSÅ: Experten: Olja kan skada under lång tid

”Det är många som är involverade”

Kustbevakningen, räddningstjänsten, kommunen och sjöräddningssällskapet har tillsammans med frivilliga lagt ner mycket energi på arbetet med saneringen.

– Det är många som är involverade och det finns en stor vilja att ta hand om den här oljan så att den inte ska riskera att skada växt- eller djurliv.

Och för att kunna få upp all olja så snart som möjligt uppmanas allmänheten att hålla ögonen öppna efter olja.

– Ser man olja i vattnet så tipsar man Kustbevakningen och ser man olja på land så hör man av sig till kommunen, säger Valdemar Lindekrantz.

En förundersökning gällande utsläppet inleddes under natten mot torsdagen, men lades sedan ned eftersom man inte kunde styrka att något brott hade begåtts. Det kallas olyckshändelse.

”Oljan ska upp”

På lördagen meddelade Kustbevakningen att saneringsarbetet fortsätter under påskafton. Det har påträffats mindre sjok och klumpar med olja på västra Öckerö och nordvästra Hönö.

– Vi tar upp oljan för hand och med strandnära oljebekämpare som är specialbyggda båtar som borstar upp oljesjok direkt ur vattnet, säger räddningsledare Jonas Holmstrand i ett pressmeddelande och fortsätter:

– Vår inriktning är tydlig: Oljan ska upp ur havet. Vi har kraftsamlat resurser och materiel från Göteborg och Lysekil som nu arbetar med att sanera.

Beskedet på lördagen är att det fortfarande är 700 liter olja som tagits upp. Kustbevakningen konstaterar att det är en mindre mängd jämfört med hur mycket bränsle som ryms i en tank ombord på ett handelsfartyg.

På lördagen kommer Kustbevakningens flyg åter ge sig ut. Kustbevakningsflyget har särskilda system för att upptäcka just olja till havs.

LÄS OCKSÅ: Västra Götaland på väg att missa nästan alla miljömål

LÄS OCKSÅ: Tusentals hem i riskzonen i Göteborg när havet stiger

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.