Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

En oenig tingsrätt friar mannen från misstankarna om våldtäkt.  Bild: Henrik Björnsson
En oenig tingsrätt friar mannen från misstankarna om våldtäkt. Bild: Henrik Björnsson

Man från Öckerö frias från våldtäkt efter Tinder-dejt

Enligt den unga kvinnan hade Tinder-dejten med mannen i 20-årsåldern slutat med att han våldtog henne. Han menade att de haft sex – men att det skett i samförstånd.
Nu har rätten sagt sitt, och mannen frias från två fall av våldtäkt.

Ord stod mot ord när den tidigare misstänkte mannen, bosatt i Öckerö kommun, ställdes inför rätta för två våldtäkter.

En dryg månad tidigare hade han och en ung kvinna träffats i mannens hem, efter att ha kommit i kontakt på dejtingappen Tinder. De tittade på film i hans soffa. Enligt tingsrättens dom ska kvinnan, en dag tidigare, ha skrivit till mannen att hon inte ville ha sex.

Vad som hände när filmen var slut, har både mannen och kvinnan berättat om. Men berättelserna skiljer sig åt i allra högsta grad.

LÄS MER: Man från Öckerö kommun häktad för två våldtäkter

Larmade polis – om två våldtäkter

Den unga kvinnan säger sig ha gett mannen en kram, att de pussats, och att hon sagt till honom att det var bra att de kunde mysa utan att ha sex. Kort senare, när de lagt sig för att sova i mannens säng, har han enligt kvinnan våldtagit henne. Något som hon säger sig ha utsatts för ännu en gång – morgonen därpå.

– Hon har befunnit sig långt hemifrån och det har varit mitt i natten så hon har känt att hon haft begränsade möjligheter att ta sig därifrån. När den andra våldtäkten inträffar tar hon beslutet att genast lämna, har åklagaren Moa Widjer tidigare berättat för GP.

Mannens försvar: ”Mot min vilja”

Enligt den åtalade mannen är det kvinnan som tagit initiativet till sex, och att det till viss del skett i samförstånd. Delar av samlaget ska han dock ha genomfört motvilligt. Återigen efter att det skett på hennes initiativ. Han förnekar helt att någon form av samlag ska ha skett vid det senare tillfället, alltså den andra åtalspunkten i fallet.

Nu, en vecka efter rättegången, har tingsrättens dom fallit. Den åtalade mannen frias helt från brott. Rätten skriver att målsägandens beskrivning stämmer överens med åklagarens gärningsbeskrivningar, men man har vissa invändningar.

”Hennes berättelse är lång och detaljerad men framstår i delar som något överdriven och är inte fullt ut tillförlitlig” står att läsa i domen.

LÄS MER: Man från Öckerö åtalas för två fall av våldtäkt efter Tinder-dejt

Rätten: ”Har framkommit att hon varit ledsen”

Hur den unga kvinnan påverkats av de påstådda händelserna, såsom att hon sagt upp sig från jobbet då hon inte orkat arbeta, är enligt rätten inte entydigt i bevishänseende.

”Det har framkommit att hon varit ledsen och ändrat sitt beteende vilket är förenligt med att hon blivit utsatt för brott men det är också väl förenligt med att hon ångrat att hon frivilligt deltagit i sexuella aktiviteter av det slag som ostridigt förekommit” står det i domen.

Tingsrätten var dock inte enig i sitt beslut. Rådmannen (domaren) och en av nämndemännen ansåg att kvinnan lämnat en ”klar, tydlig, detaljerad och sammanhängande berättelse som är fri från motsägelse och överdrifter” och ville att mannen skulle dömas till fängelse i 2,5 år för de båda våldtäkterna. De övriga två nämndemännen ville fria. I brottmål har rådmannen ingen utslagsröst, och vid lika antal röster gäller det lindrigaste domslutet, i det här fallet friande dom.

Åklagarsidan har överklagat domen till hovrätten och yrkat att misstänkt ska dömas för våldtäkt.

GP satsar på Öckerö – missa inte det senaste!

Nu kan du få alla våra lokalnyheter och fördjupande reportage som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Öckerö. I mobilen hittar du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln. Alla artiklar om Öckerö hittar du även på gp.se/nyheter/storgöteborg

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.