Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Fredrik Bergström, ekonomie doktor och affärsområdeschef på WSP. Bild: Oskar Hjelm
Fredrik Bergström, ekonomie doktor och affärsområdeschef på WSP. Bild: Oskar Hjelm

Kranskommuner vinnare i ny rankning

Flera kranskommuner runt Göteborg toppar listan över hur pass väl Sveriges kommuner står rustade inför nästa ekonomiska kris.
– Utmaningen är kostnadsläget och hur välkomnande kommunen är – att man bygger i tillräckligt hög takt och att kollektivtrafiken är god, säger Fredrik Bergström, från analysföretaget WSP som står bakom rapporten.

”Regionernas kamp” är namnet på analys- och konsultföretaget WSP:s årliga rankning av Sveriges kommuner. Olika faktorer som är viktiga för kommunens långsiktiga utveckling vägs samman i ett index som visar hur bra kommunerna står rustade för att klara nästa ekonomiska kris.

– Vi tittar på demografi, arbetsmarknad, utbildning, näringsliv och inkomst. Det är områden som är viktiga på lång sikt. Det kan till exempel handla om inkomstnivåer, ålder på befolkningen, bredden och karaktären på företagandet, studieresultat, andelen högutbildade och så vidare. Korta svaret: hur väl rustad man är inom ett antal viktiga områden, säger Fredrik Bergström, en av författarna bakom rapporten.

Kranskommunerna i topp

Flera kommuner runt Göteborg placerar sig i toppskiktet i rankningen. På topp tio-listan över alla kommuner i landet finns både Kungsbacka, Lerum, Mölndal, Härryda och Kungälv med, som alla får ett högre index än till exempel Göteborgs kommun.

LÄS MER: Högkonjunktur i Härryda – här finns jobben

– Tidigare var bruks- och industriorter viktiga. Nu söker sig många till storstadsregionerna. Pendlingskommunerna har fördelen att många som har bättre utbildning och jobb bosätter sig där, samtidigt som de har access till stadens arbetsmarknad. Utanförskapsområdena trycker ner resultatet i storstäderna. I städer som Göteborg har det också blivit dyrare vilket gör att många barnfamiljer flyttar ut på landet, säger Fredrik Bergström.

Han säger att kranskommunernas positiva utveckling är en grundtrend som ser ut att fortsätta.

– Utmaningen är kostnadsläget och hur välkomnande kommunen är – att man bygger i tillräckligt hög takt och att kollektivtrafiken är god, säger Fredrik Bergström.

Coronatrend: fler flyttar till landsbygdskommuner

Samtidigt förtydligar han att kommunerna i första hand bör jämföras med en kommun i samma kategori. Pendlingskommuner kan jämföra sig med andra pendlingskommuner och Göteborg med Stockholm och Malmö.

En förmodad coronatrend är också att flera landsbygdskommuner har haft högre inflyttning än tidigare, vilket kan bero på möjligheten till distansarbete.

– Varberg är ett typiskt sådant exempel, dels är det en trevlig ort att bo på, dels är det halvdistans från större städer så det går att växelvis jobba hemifrån och växelvis pendla.

Var det något resultat i årets rapport som överraskade dig?

– En dimension man kan fundera kring är skolan – hur stor skillnad det är mellan de bästa och de sämsta kommunerna sett till meritvärden. Det är en samhällsutmaning att lyfta, säger Fredrik Bergström.

GP satsar på Härryda, Ale och Öckerö – missa inte det senaste!

Nu kan du få alla våra lokalnyheter och fördjupande reportage som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Härryda, Ale eller Öckerö. I mobilen hittar du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Alla artiklar om Härryda, Ale och Öckerö hittar du även på gp.se/nyheter/storgöteborg.

LÄS MER: Ny kommun toppar näringslivets lista

LÄS MER: Här är Alebornas viktigaste valfrågor

LÄS MER: Här är Öckeröbornas viktigaste valfrågor

LÄS MER: Här är Härrydabornas viktigaste valfrågor

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.