Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Kommuntoppen hoppar av politiken – vill få mer tid med familjen

Alexander Abenius (M), kommunstyrelsens ordförande i Lerum, lämnar politiken. Orsaken är att han vill ha mer tid för familjen.
– Jag har haft ett ständigt dåligt samvete för att jag inte har ägnat familjen tillräckligt mycket tid, säger han till Lerums Tidning.

Moderaternas kommunalråd och kommunstyrelsens ordförande i Lerum hoppar av när nuvarande mandatperiod är slut. I en intervju med Lerums tidning berättar Alexander Abenius om beslutet, som grundar sig i att han vill få mer tid över för familjen.

Han uppger att det har varit svårt att kombinera föräldraskapet med ett jobb som tar mellan 70 och 80 timmar i veckan, och att både hans fru och föräldrar har fått dra ett tungt lass. Det är inte partiet som har önskat att han ska sluta, understryker han, utan familjen och han själv.

LÄS MER: Kvinnor är röda, män är blå – så skiljer sig röstmönstret

För- och nackdelar med att vara offentlig

Under sin karriär som lokalpolitiker har Alexander Abenius fått uppleva både de positiva och de negativa sidorna av att vara en offentlig person. Han har uppskattat det sociala, när folk har kommit fram för att prata. Men att hans privatliv har granskats och att människor ibland beter sig hotfullt har varit mindre trevligt, säger han i intervjun:

– Till exempel efter Islandsresan, det var många som hade väldigt starka negativa åsikter och skrev inlägg i olika Facebookgrupper.

Islandsresan ägde rum i december 2020. Samtidigt som många då justerade sina julplaner enligt de råd och restriktioner som gällde med tanke på pandemin, kritiserade Alexander Abenius justitieminister Morgan Johansson som var ute och handlade i mellandagsresan.

LÄS MER: Stefan Löfven tackade för sig: "Jag längtar efter friheten”

Alexander Abenius: Inte ett karriärbeslut, ett familjebeslut

Själv befann sig Alexander Abenius på Island med sin familj.

– Det är klart att ingen har släpat iväg mig med våld, så klart inte, däremot så har vi då av familjeskäl valt att göra det här resan. Det beror på att min fru är isländska och hon har hela sin familj på Island och jag har en förhållandevis nyfödd son som inte har träffat sin andra halva av familjen. Utifrån det perspektivet har vi gjort bedömningen att det har varit nödvändigt för vår familj att åka, sa han till GP då.

Vad som händer härnäst för Alexander Abenius är oklart:

– Jag vet inte, jag har inga färdiga planer, inga förfrågningar. Det här är inte ett karriärbeslut, det är ett familjebeslut. Jag väljer att prioritera familjen, säger han till Lerums Tidning.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.