Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Påskbrasorna i norra skärgården är populära och samlar ofta mycket folk. Bild: Arkiv
Påskbrasorna i norra skärgården är populära och samlar ofta mycket folk. Bild: Arkiv

Kommunens uppmaning till öborna: Samlas inte kring påskbrasorna

I norra skärgården utanför Göteborg är det tradition att bygga och titta på eldar på påskafton. Men i år påminner polisen och kommunen om att folksamlingar med fler än åtta personer är förbjudna.
– Vi vill absolut inte att folk ska samlas i grupp, säger Andréas Alderblad, säkerhetssamordnare i Öckerö kommun.

Planeringen inför norra skärgårdens påskeldar börjar redan runt jul. Enligt traditionen ska man då börja samla in uttjänta julgranar och annat virke till brasan. För de mest dedikerade granletarna blir det en tävling om vem som kan samla flest granar och få störst brasa.

LÄS ÄVEN: Kampen om granarna – unik tradition eller urspårat krig?

Nu är det andra året som påskeldarna tänds under pågående pandemi. Därför uppmanar kommunen öborna att inte samlas kring eldarna.

– Vi vill absolut inte att folk ska samlas i grupp. Det är en pågående pandemi där smittspridningen går uppåt i hela regionen. Därför uppmanar vi invånare att inte samlas i folksamlingar som riskerar att öka smittspridningen, säger kommunens säkerhetssamordnare Andréas Alderblad som tillägger:

– Vi vet ju att traditionen är att man bygger påskeldar och att det samlar folk, men det kan anses som tillståndspliktig verksamhet i form av allmän sammankomst.

Andréas Alderblad, säkerhetsskyddschef i Öckerö kommun. Bild: Öckerö kommun
Andréas Alderblad, säkerhetsskyddschef i Öckerö kommun. Bild: Öckerö kommun

Charlotta Henriksson, kommunpolis i Öckerö, berättar att arrangörer för påskbrasorna har ansökt om tillstånd för allmän sammankomst tidigare år.

En sammankomst är allmän när den anordnas för allmänheten – ett exempel som polisen tar upp är ett valborgsmässofirande, inte helt olikt en påskbrasa. I nuläget får man inte hålla allmänna sammankomster med fler än åtta personer.

I år har det inte inkommit någon ansökan om allmän sammankomst för någon påskbrasa i Öckerö, enligt Charlotta Henriksson.

Polisinsats i Öckerö över påsk

Liksom tidigare år har polisen en insats över påsk i Öckerö kommun.

– Den går ut på ordningshållning, trafiksituationen men är även kommunikativ där vi pratar och upplyser folk om vad som gäller. De insatser vi har gjort tidigare år har varit framgångsrika, säger Charlotta Henriksson.

Precis som kommunen uppmanar även polisen till att undvika folksamlingar i påsk.

– Givetvis. Det är klart att vi vädjar till egenansvaret med tanke på rådande pandemi. Vårdnadshavare bör också ta en diskussion med ungdomar och barn, säger Charlotta Henriksson.

LÄS MER: Grankriget: Inbrott, gemenskap och tradition

LÄS MER: Granmördaren i Delsjön – när träd blev ett cold case

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.