Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Karta: Så många har fått coronavaccin där du bor

I Västra Götaland har 78,8 procent av alla 55 år och äldre nu fått en första vaccindos. Men skillnaderna mellan kommuner och stadsdelar är stora. Vaccinläget i Göteborgs sydvästra hörn är ett helt annat jämfört med det nordöstra.
– Vi måste självklart gå vidare för att se till att alla ska kunna vaccinera sig i alla områden, säger regionens vaccinsamordnare Kristina Rygge.

Angered är det område i staden där vaccinationstäckningen hittills är allra lägst. Där har 57 procent av alla över 55 år nu fått en första vaccindos. Motsvarande siffra i andra änden av Göteborg, i väster, är 82 procent.

LÄS MER: Då kan du börja träna efter vaccinering mot corona

Nu riktar regionen särskilda insatser just mot Angered. Det handlar om att få ut information till bland annat föreningar och andra nätverk. I Angered kommer två nya vaccinationsmottagningar och ett mobilt vaccinationsteam öppna. Dessutom sker olika riktade insatser, bland annat i samverkan med Angereds närsjukhus.

Kristine Rygge, vaccinationssamordnare i Västra Götaland. Bild: Mia Höglund
Kristine Rygge, vaccinationssamordnare i Västra Götaland. Bild: Mia Höglund

– Vi har hela tiden haft många vaccinatörer som huvudstrategi. Under de närmaste veckorna blir det fler. Det ska vara lätt och en låg tröskel för att få vaccin, säger Kristina Rygge.

LÄS MER: Pressträff: Coronaläget i Västra Götalandsregionen

Fortfarande vaccinbrist

Målet från regionen är att 50 000 förstadoser ska kunna sprutas in i regioninvånarnas armar varje vecka. Den här veckan har de flesta doser varit andradoser. Men tillgången på vaccin ökar under vecka 23. Nya prognoser under onsdagen pekar på att antalet doser till regionen sedan sjunker under vecka 24. Under vecka 25 är prognosen att 115 000 vaccindoser ska användas. Veckan efter det är motsvarande siffra cirka 150 000 vaccindoser. Under vecka 27 är prognosen ungefär 110 000 vaccindoser. Längre än så sträcker sig inte regionens prognoser än.

– Vi hoppas kunna hålla vår miniminivå på 50 000 dos 1:or under de kommande veckorna, säger Kristina Rygge.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.