Han är en av Västsveriges yngsta politiker

Oliver Andersson har haft förtroendeuppdrag för Moderaterna i Ale sedan han var 18 år gammal. Nu siktar en av Västsveriges yngsta kommunpolitiker på riksdagen till valet 2022.
– Självklart är målet på lång sikt att vara engagerad i politiken och kanske ha turen att ha det som heltidsjobb, säger han.

ANNONS
|

Uppdragen som 21-årige Oliver Andersson har för Moderaterna är många. Distriktsordförande för MUF Västra Götaland Västra, vice ordförande i Kultur- och fritidsnämnden i Ale kommun och ordförande för partiet i samma kommun. Trots sin ringa ålder har han redan hunnit skaffa sig en hel del politisk erfarenhet.

Redan vid 14 års ålder gick han med i det moderata ungdomsförbundet. Och tidigare än så fanns ett stort samhällsintresse och det han själv benämner som ett starkt rättvisepatos.

– Jag kommer ihåg från när jag var yngre att jag alltid bråkade med lärarna i form av att jag försvarade mina klasskamrater. Så jag ville hitta ett sätt att kanalisera det engagemanget och då verkade politiken kul och intressant.

ANNONS

Med en mamma som varit aktiv inom Moderaterna och en pappa som mer lutade åt Socialdemokraterna kan partitillhörigheten tyckas vara krånglig. Men när Oliver Andersson reflekterar i efterhand om varför det blev just Moderaterna faller de politiska bitarna på plats.

– När vi diskuterade då var det mest om var de står ideologiskt. Moderaterna är mer frihetliga och mer frihet för individen. Medan Socialdemokraterna är mer att kollektivet ska ha det bra. Jag har aldrig varit en kollektivist och kommer aldrig bli det utan jag kände direkt att individens frihet är där jag ligger.

LÄS MER:Mufs krav på SVT: Redovisa skattekostnad – per tittare och program

LÄS MER:Muf-kritiken mot M: Sverige kan bli en polisstat

Udda fågel i generation Z

Den generation som Oliver Andersson tillhör, generation Z, är på många sätt en samhälleligt engagerad generation på gruppnivå. Ungdomsbarometern senaste undersökning visar visserligen att färre unga ansluter sig till medlemsorganisationer eller politiska partier. Däremot har det politiska intresset ökat över tid för gruppen unga vuxna vilket ett ökat valdeltagande bland förstagångsväljare indikerar.

Skillnaden är att generation Z i större utsträckning använder sociala medier för att kanalisera sitt samhällsengagemang, visar Ungdomsbarometerns mätning från 2021. Sett i det ljuset är Oliver Andersson en udda fågel då han valt den traditionella politikerbanan för att göra skillnad.

– Ska man vara krass så är väl all typ av engagemang bra men vill man göra skillnad så gör man kanske inte det genom att gå på gatorna med en skylt utan kanske genom att engagera sig politiskt och faktiskt få säga vad man tycker om olika frågor.

ANNONS

Oliver Andersson om:

Viktigaste valfrågan på riksnivå: Vi har partistämma till helgen och då kommer vi staka ut de viktigaste frågorna där. Det partiledningen har flaggat för är klimatet, kriminaliteten, brottsbekämpningen och jobben.

Viktigaste valfrågan i Ale: Vi i Ale väntar lite på vad man landar ner på i riksplanet för att se vad vi kan göra i kommunen. Men fokus från vår sida är kärnuppdragen: skola, vård och omsorg.

Samarbete med SD i riksdagen: Att samarbeta med dem för att få igenom en moderat budget och få ett moderat regeringsunderlag är en självklarhet i dag. Sedan anser jag inte att de ska sitta i regering.

Mer ideologiskt driven

Att verka i en miljö där ens kollegor i många fall är både 30 och 40 år äldre än en själv kan tyckas utmanande. Men Oliver Andersson tycker inte egentligen att det har uppstått så många problem till följd av åldersskillnaden mellan honom och hans politikerkollegor i Ale kommun.

Däremot menar han att det finns åsiktsskillnader som märks mellan yngre och äldre politiker. Framför allt att yngre politiker är mer ideologiskt drivna jämfört med ”partister”. För att illustrera det beskriver han skillnaden mellan Moderaternas ungdomsförbund och moderpartiet.

– Vi ( ungdomsförbundet, reds. anm) vill öka friheten, sänka skatten mycket tydligare än vad partiet vill. Just att ideologin är mer närvarande när man är yngre och ju äldre man blir desto mer pragmatisk blir man.

Till valet 2022 kandiderar Oliver Andersson till riksdagen. Målet på lång sikt är att ha politiken som heltidsjobb i riksdagen eller till och med i regeringen någon gång i framtiden.

Vilken ministerpost är du sugen på då?

– Jag har alltid varit intresserad av utrikespolitik men i och med att jag pluggar till mäklare har jag verkligen fastnat för bostadspolitiken. Så utrikesminister eller bostadsminister.

De fem yngsta riksdagsledamöterna

Axel Hallberg (MP) 22 år.

Ebba Hermansson (SD) 25 år.

Tobias Andersson (SD) 25 år.

Helena Storckenfeldt (M) 26 år.

John Weinerhall (M) 26 år.

GP satsar på Ale – missa inte det senaste!

Nu kan du få alla våra lokalnyheter och fördjupande reportage som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ale i mobilen hittar du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Alla artiklar om Ale hittar du även på gp.se/nyheter/storgöteborg

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS