Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, riktar kritik mot hur vården hanterade förlossningen.
Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, riktar kritik mot hur vården hanterade förlossningen. Bild: Stina Stjernkvist/TT

Halva bebisen var ute – då fick födande kvinna gå nedför trapporna

Ambulanspersonal höll i barnets kropp medan huvudet satt fast. Kvinnan fick samtidigt gå nedför trapporna i trevåningshuset. Vårdens hantering av den dramatiska förlossningen får nu kritik av Inspektionen för vård och omsorg.

ANNONS
|

Händelsen inträffade våren 2019. Kvinnan åkte på morgonen till MVC, tillsammans med sin partner, då hon haft värk och mått illa ett längre tag. Hon fick åka hem och natten därpå föddes parets barn. Förlossningen blev dramatisk.

Kvinnan var gravid i slutet av vecka 39 och paret beskriver i sin anmälan till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, att man ringde efter ambulans när förlossningssmärtan startat.

Med ambulanspersonalen på plats inleddes förlossningen i hemmet. Barnet föddes med underkroppen först och fastnade med huvudet.

Ivo kritiserar hanterandet av ambulansen

Ytterligare en ambulans kallades till platsen, vilket Ivo anser var korrekt i ett beslut de nu fattat om fallet:

ANNONS

”Däremot borde man använt sig av lämplig utrustning, för att kunna transportera den födande patienten och barnet på ett säkert sätt”, skriver Ivo i beslutet.

Kvinnan, som befann sig tre våningar upp i ett hus utan hiss, fick nämligen gå nedför trapporna till ambulansen – samtidigt som ambulanspersonal höll i barnets kropp. Efter avstämning med en förlossningskoordinator hade man bedömt att man omedelbart behövde åka in till sjukhuset, då personalen på plats inte fick ut barnets huvud.

”Att låta patienten gå nedför trappor i ett skede där barnets huvud hade fastnat men övriga kroppen hade fötts fram var inte en säker vård”, skriver Ivo.

Barnet har fått bestående skador

I ett yttrande till Ivo menar Sahlgrenska universitetssjukhuset, som ansvarar för ambulansvården, att personalen ”utefter förutsättningarna har hanterat ärendet enligt befintliga behandlingsriktlinjer och rutiner”. Anledningen till att kvinnan fick gå i trappan med barnet halvvägs ute var för att spara tid, skriver man.

När ambulansen anlände till akutintaget fick personal loss barnet, som då varken andades eller hade puls. Föräldrarna beskriver i sin anmälan till Ivo hur barnet fick ligga i respirator flera veckor efter förlossningen och fått skador på bland annat hjärnan.

LÄS MER:Hemförlossning slutade i tragik – anmäls

LÄS MER:Förlossningen på Östra sjukhuset hårt pressad

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS