Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/7

Härryda först med att teckna boendeavtal för flyktingar

Härryda kommun har de senaste veckorna förhandlat med Migrationsverket om villkoren för att ta över de ukrainska flyktingarna på Hindås camping. Under onsdagen blev det klart. Avtalet innebär att 20 mammor med lika många barn kan stanna i kommunen och flytta in i lägenheter i Landvetter och Mölnlycke.
– Vi är jätteglada att vi har kunnat lösa det för de här människorna, säger Peter Lönn, kommundirektör i Härryda.

De sammanlagt 40 ukrainska flyktingarna som bott på Hindås camping den senaste månaden kan andas ut. För två veckor sedan fick de besked om att de än en gång måste flytta till ett par andra av Migrationsverkets boenden, men efter att kommunen gripit in pausades flytten. I stället inleddes förhandlingar med Migrationsverket om att kommunen tar över ansvaret för flyktingarnas boende i förtid.

Under onsdagen gick man i mål och Migrationsverket tecknade avtal med både Härryda och Arvika som därmed blev först i landet med den här typen av avtal.

När förhandlingarna inleddes menade Peter Lönn, kommundirektör i Härryda, att de framförallt tänkte på barnen som redan börjat skolan och det problematiska med att rycka upp dem från den miljö där de börjat rota sig.

– Vi är naturligtvis jätteglada nu för att faktiskt kunna göra det här. För kommunen betyder det att vi börjat ta vårt ansvar för att ta emot flyktingar men framförallt betyder det ju mycket för familjerna, säger Peter Lönn.

Ny lagstiftning 1 juli

Avtalet med kommunerna betecknas av Migrationsverket som ett första steg inför den lagstiftning om en jämnare fördelning av boenden som träder i kraft den 1 juli i år.

– Det är glädjande nyheter för alla berörda parter, säger Oskar Ekblad, sektionschef på Migrationsverket i ett pressmeddelande.

Lagstiftningen han hänvisar till innebär att Migrationsverket från 1 juli börjar anvisa skyddsbehövande från Ukraina till kommunerna som tar över ansvaret för att ordna boenden. Kommunerna får boendekostnaderna täckta av Migrationsverket vilket inkluderar hyra och möblering.

Migrationsverket har också räknat ut hur många skyddsbehövande enligt massflyktsdirektivet som varje kommun ska ta emot. Enligt den senaste beräkningen ska Härryda ta emot 448 personer från Ukraina i år. I den siffran inkluderas både flyktingar som anvisas av Migrationsverket och flyktingar som ordnat eget boende i kommunen.

Enligt Migrationsverket är de nu ingångna avtalen helt i linje med att undvika onödiga flyttar i samband med att kommunerna tar över boendeansvaret.

– Vi välkomnar andra kommuner att ta liknande initiativ, säger Oskar Ekblad och betonar att en jämnare fördelning av skyddsbehövande är en förutsättning för att mottagandet blir så bra som möjligt.

De 40 flyktingarna från Hindås camping kommer nu att flytta till lägenheter i Landvetter och Mölnlycke. Enligt tidigare uppgifter har Härryda bostäder för 150 ukrainska flyktingar i år.

LÄS OCKSÅ: Ukrainska flyktingar får snabbspår till arbete

LÄS OCKSÅ: Ukrainska patienter har flugits till Sahlgrenska sjukhuset

LÄS OCKSÅ: Färre flyktingar från Ukraina än väntat

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.