Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Konstverket som pryder väggen i Wallenstam arena har tagits fram genom en analys av matchen som gav Pixbo SM-guld 2016. Bild: Privat
Konstverket som pryder väggen i Wallenstam arena har tagits fram genom en analys av matchen som gav Pixbo SM-guld 2016. Bild: Privat

Guldmatchen har blivit konst – en matematisk hyllning till innebandy

När Jesper Nyrén fick i uppdrag att skapa ett konstverk för Wallenstam arena i Mölnlycke valde han att ta sig an uppgiften på ett lite annorlunda sätt – matematiskt. Genom att kartlägga bollens rörelser under guldmatchen 2016 skapade han konstverket ”6-5”.

Konstnären Jesper Nyrén är ingen sportfantast. När han fick i uppdrag att skapa ett konstverk i den nu mera nyinvigda Wallenstam arena i Mölnlycke, hemmaplan och matcharena åt innebandyklubben Pixbo Wallenstam, blev steg ett i processen därför att helt enkelt lära känna sporten.

– Jag började titta på några innebandymatcher bara för att se vad som hände, säger Jesper Nyrén.

Han valde till slut att utgå från en av klubbens största höjdpunkter genom tiderna: Pixbos SM-guldmatch 2016 mot Mora. Bland annat inspirerad av linjerna på planen började han kartlägga bollens alla rörelser. Varje gång bollen bytte riktning gjorde han en punkt och drog sedan streck mellan dem. Och snart hade han skapat som ett garnnystan av de tusentals linjer det innebar.

– Jag såg att det blev alla de här linjerna som jag kunde använda. Med allt det här som spelet innehåller, alla rörelser, men på ett slags abstraherat sätt.

Med skissen framför sig insåg han dock att de många bollrörelserna skulle bli svåra att jobba med och fick därför komma på ett sätt att skala ner lite.

– Så jag började i stället plocka fram de linjer som leder fram till varje mål. Uppspelet till varje mål och sedan själva målet. Och det blev sedan ett slags skelett till målningen.

Jesper Nyrén har skapat konstverket i Wallenstam arena. Bild: Privat
Jesper Nyrén har skapat konstverket i Wallenstam arena. Bild: Privat

”Det ska fungera på båda sätt”

När han var färdig med kartläggningen av matchen och på så vis hade tagit fram grunden till konstverket följde ett mer klassiskt konstarbete.

– Det är nån slags … jazz. Det finns den här grundstrukturen i botten och så har jag byggt vidare på den, säger Jesper Nyrén och fortsätter:

– Jag har utgått ganska mycket från vad det finns för färger och material i rummet och har försökt göra någonting som funkar ihop med det.

Han tyckte att det var viktigt att verket å ena sidan skulle ha den här berättelsen om sporten, men att det samtidigt också skulle fungera som en målning som bara är en målning.

– Den ska fungera på båda sätt. Man ska inte behöva veta exakt hur den är gjord och ändå tycka att det är intressant att titta på.

Namnet 6-5 är också hämtat från matchen mellan Pixbo och Mora 2016, som alltså slutade 6-5 till Pixbo och gav laget sitt SM-guld.

Fakta: Wallenstam arena

  • Invigdes oktober 2021
  • Härryda kommuns största arena för matcher och evenemang
  • Hemarena för innebandylaget Pixbo
  • 6 300 kvadratmeter stor
  • Rymmer nästan 1 600 personer på läktaren

Källa: Härryda kommun

GP satsar på Härryda – missa inte det senaste!

Nu kan du få alla våra lokalnyheter och fördjupande reportage som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Härryda. I mobilen hittar du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Alla artiklar om Härryda hittar du även på gp.se/nyheter/storgöteborg

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.