Grönt vatten i kranen för Balltorpsborna – nyligen var det svart

I december var vattnet svart i Balltorp. Nu är det grönt. Beskedet till de boende är att det fortfarande går att dricka.
– Det är helt ofarligt, säger Hanna Holmström Tomic, kommunikationschef på bostadsbolaget Förbo.

ANNONS
|

Den som öppnar vattenkranen hoppas kanske inte på en färgglad upplevelse. Flera boende i Balltorp, i sydvästra delen av Mölndals kommun, har dock fått just det den senaste tiden. Vattnet är sedan snart två veckor tillbaka nämligen grönt, vilket Mölndals-Posten tidigare rapporterat om.

– Det är grönt varmvatten, men det är helt ofarligt att dricka. Mölndals energi använder den färgen för att upptäcka vattenläckor, säger Hanna Holmström Tomic, kommunikationschef på det kommunala bostadsbolaget Förbo, till GP.

Efter initial ovisshet tror sig Förbo nu ha identifierat orsaken till problemet.

– Vi tror att vi har lokaliserat felet till en av våra värmeväxlare, säger Hanna Holmström Tomic och utvecklar:

ANNONS

– Värmeväxeln används för att få hett vatten i kranarna, och har vanligtvis ett helt slutet system. Men vi tror att det gröna vattnet som finns i värmeväxeln även har tagit sig ut i rören och till vissa lägenheter.

Värmeväxel ska bytas ut

Mer specifikt är det adresser på Ålegårdsgatan som har drabbats den här gången.

– De har fått information om att det är helt ofarligt och vi har en målbild om att byta ut värmeväxeln inom två veckor.

Är det okej att de boende ska behöva vänta i flera veckor på att få klart vatten?

– Vi har behövt arbeta för att få fram vad problemet kan vara, och så fort vi fick reda på vad det kunde vara har vi beställt en ny värmeväxel. De har vi inte på lager.

Svart vatten efter vattenavstängning

Kanske har de boende också börjat bli vana vid att vattnet ser mystiskt ut. Så sent som i december var vattnet hos boende i Balltorp nämligen svart, vilket Mölndals-Posten då också skrev om.

– Då var det efter en vattenavstängning. När vattnet kom i gång var det svart, säger Hanna Holmström Tomic.

Är vattenledningarna i Balltorp eftersatta?

– Det skulle jag inte säga, utan man har bra koll på sina grejer. Men saker kan alltid hända och det är till exempel därför det gröna färgmedlet finns, så att man ska kunna lokalisera sådana här fel på ett snabbt sätt.

ANNONS

LÄS MER:Göteborgs dricksvatten påverkar hur gott ditt kaffe är

LÄS MER:Uppmaningen i energikrisen: Spara på vattnet

LÄS MER:Dyrare sopor och vatten för göteborgare under 2023

LÄS MER:Därför kan ditt kranvatten lukta sjö

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS