Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Fredrik Vedin förstod först inte vad det var för en gråsvart skugga han såg i vattnet, men insåg snart att det var en tumlare. Bild: Fredrik Vedin
Fredrik Vedin förstod först inte vad det var för en gråsvart skugga han såg i vattnet, men insåg snart att det var en tumlare. Bild: Fredrik Vedin

Fredrik mötte tumlare på premiärturen runt Tjörn

Det blev en minst sagt omtumlande premiärtur runt Tjörn för den nyblivne båtägaren Fredrik Vedin från Hallerna. Nästan framme i Stenungsund igen mötte han till sin förtjusning ett gäng tumlare i Hakefjorden.

– Det var riktigt häftigt, för det har jag faktiskt aldrig sett ute till havs tidigare, berättar Fredrik Vedin några dagar efter mötet.

Det var i söndags eftermiddag han stötte på tumlarna på väg hem med båten efter en dagstur runt Tjörn.

Nybliven båtägare

– Jag är nybliven båtägare och bestämde mig i söndags för göra en premiärtur runt Tjörn, både för att reka lite och se hur lång tid det faktiskt tar att ta sig fram och tillbaka om man kör hela vägen runt ön, berättar Fredrik Vedin.

Nästan framme i Stenungsund igen, två timmar senare, fick han plötsligt syn på något i vattnet.

– Jag såg först inte vad det var, för de höll sig en bit på avstånd och rörde sig också över ett ganska stort område, kanske 100 meter från båten.

Men så förstod han att det var små tumlare som gick upp till ytan för att hämta luft och greppade mobilen för att filma de små valarna.

LÄS MER: Rekordstor haj fångad på västkusten

LÄS MER: Styrsöbon Mia hjälpte strandade brugden

Hundratals tummar upp

Fredrik la sedan upp filmen i den lokala Facebookgruppen Grannar i Stenungsunds kommun och fick genast hundratals tummar upp, trots att han själv i inlägget bad om ursäkt för ”filmkvaliteten”.

Det verkar dock inte bekymra tittarna som tvärtom lovordar Fredriks klipp och tackar för att han delade med sig av sitt möte.

Så när ska du ut och filma igen?

– Ha, ha. Ja, vi får väl se. Det har ju inte varit så mycket till båtväder ännu. Båten har faktiskt legat i ända sedan i slutet av mars, men förhoppningsvis blir det lite varmare snart så man kan ge sig ut igen och kanske då få syn på dem igen.

Tumlare

Tumlaren är en av de minsta valarna, med en stor utbredning på norra halvklotet. Den förekommer i Stilla Havet, Atlanten och Svarta Havet.

I svenska vatten finns tre tumlarpopulationer: Nordsjöpopulationen som främst förekommer i Skagerrak, Bälthavspopulationen som främst håller till i Kattegatt, Öresund och sydvästra Östersjön och Östersjöpopulationen som främst rör sig från Blekinge och öster/norrut i Östersjön.

Tumlaren lever oftast ensam eller i mindre grupper, men om det är mycket fisk inom ett område kan man ha lyckan att få se ett stort antal.

Tumlare kan dock vara svåra att få syn på, dels på grund av den gråsvarta färgen, dels på grund av deras låga rörelsemönster i vattenytan. Oftast ser man bara den låga, trekantiga ryggfenan och översta delen av ryggen, men om det är stilla väder kan man även höra andningsutblåset.

Källa: Naturhistoriska riksmuseet

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.