Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Polisen har fått in flera anmälningar under måndagen om bedrägeriförsök, där en polsktalande kvinna ringt upp och utgett sig för att vara polis. Bild: Anders Wiklund/TT
Polisen har fått in flera anmälningar under måndagen om bedrägeriförsök, där en polsktalande kvinna ringt upp och utgett sig för att vara polis. Bild: Anders Wiklund/TT

Flera bedrägeriförsök under dagen – 70-åring utsatt

En 70-årig kvinna blev av med sina värdesaker när en falsk polis utsatte henne för ett bedrägeri. Flera liknande försök har rapporterats till polisen under måndagen.
– Det är en kvinna som pratar polska som ringer till landsmän, säger Christer Fuxborg vid polisen.

Kvinnan i 70-årsåldern blev under måndagen uppringd av en polsktalande kvinna som utgav sig för att vara polis.

– Uppringaren sa att kvinnans konto blivit länsat och att polisen skulle hjälpa henne, berättar Christer Fuxborg, presstalesperson vid polisen.

Kvinnan i 70-årsåldern blev uppmanad att samla ihop sina värdesaker, lägga dem i en påse och ställa den utanför sin bostad i Majorna. Polisen skulle sedan komma och säkra påsen – men den som plockade upp den var uppringaren.

LÄS MER: Så skyddar du dig mot bedragare – fem fallgropar att undvika

LÄS MER: Bedrägeri mot äldre ökar – man gripen i Skåne

Flera liknande anmälningar

Polisen har fått in fyra anmälningar om liknande händelser under måndagen, samtliga i Göteborg med omnejd. I de övriga fallen fattade personerna dock misstankar. Samtliga som blivit uppringda har varit polsktalande.

– Hur de kartlägger dem och vet att de pratar polska, det vet jag inte, säger Christer Fuxborg.

Polisen vill nu varna allmänheten för liknande händelser.

Polisen varnar

– För det första så ringer polisen inte och pratar polska, och även om vi skulle ringa så ber vi aldrig personer att samla ihop sina värdesaker och lägga utanför dörren, säger Christer Fuxborg.

Kvinnan som utsattes är chockad och illa berörd av händelsen, berättar Christer Fuxborg. Polisen har upprättat en anmälan om bedrägeri.

– Sådana här bedrägerier är oftast riktade till lite äldre personer. Jag tycker att det kan vara värt att höja ett varningens finger.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.