Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Första fria kosläppet på Kåhögs gård på två år

Kåhögs kosläpp är en omåttligt populär aktivitet i Göteborgsområdet. Efter att ha begränsats av coronapandemin två år i rad, kunde folk återigen flockas i tusental för att bevittna kossornas första steg på sommarängen.

Kosläppet på Kåhögs gård brukar locka upp emot 10 000 besökare – ett pandemifritt år. De två senaste släppen har på grund av restriktionerna inte varit den folkfest det brukar vara, med endast ett fåtal åskådare.

Årets tillställning kunde dock gå av stapeln helt utan begränsningar. Vad gäller intresset har det varit som att öppna en ketchupflaska, menar Lars-Inge Börjesson.

– Det är som med alla restaurangbesök. Det finns ett uppdämt behov efter pandemin, folk är enormt sugna på sånt här, säger han.

Bokningssidan stängde efter att 7 000 personer hade anmält sig, men Lars-Inge menar att det nog kommer betydligt fler än så. Något som främst höjer hans blodtryck.

– Det är ju inte bra om det kommer för många heller. Det blir väldigt mycket att göra för oss. Man sover ju inte så himla gott natten innan, säger han.

Dagen till ära ska arrangören Arla servera kall mjölk och nybakade bullar. Allt är uppdukat för en stor fest. Även vädergudarna ska bidra, av prognosen att döma.

– Jag har inte vågat titta, säger Lars-Inge Börjesson.

11 000 åskådare

Klockan 11 på lördagen öppnades portarna och kossorna drevs ut genom en uppsatt startbana till hagen. De skuttade av glädje, publiken jublade och högtalaren spelade popmusik.

11 000 personer kom för att se kornas utspring. Att detta kosläpp drar till sig mer åskådare än många matcher i Allsvenskan beror enligt Linn Börjesson, dotter till Lars-Inge, på att det är ett tecken på något mycket större.

– Det symboliserar starten på sommaren, säger hon.

När alla kor hade släppts ut på ängen, stod gårdens patriark Lars-Inge bakom grinden, och såg lättad ut.

– Det finns ju risker med det här. Kvigor som inte har varit ute förut, har hoppat över stängslet tidigare.

Linn Börjesson berättar att de har fått samtal från folk som har hittat korna utanför hagen.

– De har rymt för att någon har skurit ett håll i staketet eller liknande och då har vi fått plocka upp dem någonstans.

Flera bondgårdar har ställt in sina kosläpp i år på grund av att trycket har varit för högt. Att ha 11 000 personer på sin bondgård är inte heller en dans på rosor för Kåhögs gård menar Linn Börjesson.

– Utan våra släktingar och vänner hade vi aldrig klarat det här.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.