Askims badplats är en av de badplatser där svenska livräddningssällskapet kommer att ha livräddare utplacerade. Arkivbild från 2019 där livräddaren Sabina Ocklind spanar ut över Askimsbadet.
Askims badplats är en av de badplatser där svenska livräddningssällskapet kommer att ha livräddare utplacerade. Arkivbild från 2019 där livräddaren Sabina Ocklind spanar ut över Askimsbadet. Bild: PER WAHLBERG

Coronastängda simskolor – insatser sätts in i sommar

I februari infördes en ny prioriteringsordning för simhallar och flera simskoleplatser fick strykas. Nu utökar Svenska livräddningssällskapet sina insatser under sommaren för att täcka behovet av simundervisning.

ANNONS
|

I februari meddelade Göteborgs kommun att man infört en ny prioriteringsordning för sina simhallar. Det innebär att simträning som bedrivs av föreningar har förtur över simskolor för barn som ska lära sig att simma.

Svenska livräddningssällskapet (SLS) fick därför stryka 90 procent av sina simskoletider, något som enligt verksamhetschefen i Göteborg, Tina Heiker Hult, skulle kunna få katastrofala konsekvenser för antalet drunkningsolyckor under sommaren.

Tina Heiker Hult, verksamhetschef SLS Göteborg
Tina Heiker Hult, verksamhetschef SLS Göteborg

Nu har SLS fått vidta åtgärder för att försöka täcka det stora behovet av simskoleplatser. Bland annat har SLS egen anläggning Sörredsbadet öppnat till fullo med 1 300 simskoleplatser. De har också utökat antalet platser på intensivkursen under sommaren.

ANNONS

– Trycket är jättestort, det finns inte så många platser kvar, säger Tina Heiker Hult.

LÄS MER:Barn i Göteborg blir utan simskola i vår

Försöker ha livräddare på plats

SLS försöker också att ha fler livräddare ute på stränderna för att förhindra drunkningsolyckor, något som dock innebär extra kostnader.

– Att placera ut livräddare innebär bara pengar ur för oss, varje strand där vi har flera livräddare är det extra kostnader för oss, säger Tina.

SLS bedriver i vanliga fall simskola på tre utomhusbadplatser runt om i Storgöteborg. I år har man dock utökat med undervisning på ytterligare fyra badplatser för att täcka behovet.

Tvingas göra prioriteringar

Anders Ramsby är direktör i idrotts- och föreningsförvaltningen. Han förklarar att de tvingats göra prioriteringar efter restriktionerna vilket innebär att vissa saker måste väljas bort.

– Jag beklagar att SLS inte får de tillgångar de behöver för sin verksamhet, vi planerar att bygga nya simhallar men det tar tid.

Idrotts- och föreningsförvaltningen har som uppdrag att stödja skolan för att eleverna ska bli simkunniga och under vårterminen har de undervisat 1 400 elever.

Ramsby berättar också att det planeras aktiviteter under sommaren, det som kallas för sommarskola, där simundervisning kommer att finnas tillgänglig.

– Sommarskolan är en utökad verksamhet för elever som kommit efter i simundervisningen.

ANNONS

LÄS MER:Simskolan måste prioriteras – den räddar liv

Oro inför hösten

Hur simundervisningen kommer se ut i fortsättningen, beror enligt Ramsby på hur pandemiläget utvecklas.

– Vi följer rekommendationerna en gång i veckan, beroende på hur de utvecklas kanske det kan lätta inför hösten, säger Anders Ramsby.

Tina Heiker Hult beskriver att de i nuläget har lyckats täcka behovet inför sommaren och hoppas att de ska kunna bedriva en fullskalig simskola under höstterminen.

– Sommarsimskolorna får vi nog till, blir det fullt försöker vi öppna fler platser. Oron som finns är hur det ser ut i höst, jag hoppas att det inte blir en likadan termin till, säger Heiker Hult.

LÄS MER:Fel i statistiken – dubbelt så många drunknar

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS